Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 12:37

Τα ετερόκλιτα μπλοκ στην πορεία της δραχμής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Τελικώς δεν θα γίνει δημοψήφισμα κι έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι Ελληνες θέλουν το ευρώ και πόσοι θέλουν να επιστρέψουμε στη δραχμή. Εντός όμως των προσεχών εβδομάδων θα μάθουμε... αν θα συνεχίσουμε να έχουμε ως νόμισμα το ευρώ ή αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή. Ας δούμε λοιπόν ποιοι θέλουν επιστροφή στη δραχμή.

Πρώτη απ' όλους θέλει την έξοδο από το ευρώ η πλειοψηφία της Αριστεράς. Συγκεκριμένα τη θέλουν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά που θεωρεί ότι ο καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια.

Το ΚΚΕ, πιστό στην πορεία που ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια, θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να ακολουθήσει το δρόμο του υπαρκτού σοσιαλισμού. Αυτά υποστήριζε χθες, αυτά υποστηρίζει σήμερα, αυτά θα υποστηρίζει και αύριο. Σταθερή γραμμή σε ένα κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα - και οποιανού του αρέσει. Οποιανού δεν του αρέσει, ας πάει να διαβάσει διαλεκτικό υλισμό όπως κάνουν και πολλοί άλλοι ρεβιζιονιστές κουλτουριάρηδες.

Την πορεία του ΚΚΕ ακολουθεί από άλλο… μονοπάτι κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τάσσεται ευθέως υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη καταρρέει και ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει τη μοναχική εθνική της πορεία. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει ότι ονειρεύεται να συμμετάσχει σε ένα νέο ΕΑΜ που θα απαλλάξει τη χώρα από την τυραννία των… κουτόφραγκων.

Στην πορεία κατά του ευρώ, πίσω από το μπλοκ της Αριστεράς πορεύεται η μεγάλη ομάδα των φοροφυγάδων που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και περιμένουν την επιστροφή στη δραχμή για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Οσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή. Γνωρίζουν πως η δραχμή θα υποτιμηθεί άμεσα κατά 30% κι ότι αυτοί θα γίνουν αμέσως πλουσιότεροι... κατά το ίδιο ποσοστό.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι χρήματα στο εξωτερικό δεν έχουν βγάλει μόνο οι πολύ πλούσιοι. Εχει βγάλει και ο δικηγόρος της διπλανής πόρτας... που διαδηλώνει κατά της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Εχει βγάλει και ο υδραυλικός από την Κάτω Ραχούλα που δεν έκοβε αποδείξεις... και πνέει μένεα κατά της φορομπηχτικής πολιτικής. Εχουν βγάλει πολλοί χρήματα στο εξωτερικό - αλλά κάτι μου λέει ότι ποτέ δεν θα μάθουμε τα ονόματα αυτών των υπερπατριωτών, καθώς θα τους προστατέψει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Πίσω από τους φοροφυγάδες, στην πορεία για τη δραχμή ακολουθούν οι τραπεζίτες. Αυτοί δεν θέλουν να γίνει "κούρεμα" του χρέους με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί αφενός θα χάσουν πολλά δισεκατομμύρια και αφετέρου θα χάσουν τις… τράπεζές τους μέσω της επανακεφαλαιοποίησης. Επιθυμούν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ώστε να παραμείνουν ιδιοκτήτες των τραπεζών σε μια υπανάπτυκτη χώρα.

Το μπλοκ των τραπεζιτών δεν είναι πολυπληθές. Ομως, έχει δυνατή φωνή καθώς τη μεγεθύνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν πάρει θαλασσοδάνεια απ' τις εν λόγω τράπεζες. Εκδότες και καναλάρχες που χρωστούν και δεν πληρώνουν θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να σωθούν οι… επιχειρήσεις τους. Γνωρίζουν ότι στην Ευρώπη δεν γίνονται διαγραφές θαλασσοδανείων και γι' αυτό σφυροκοπούν ανελέητα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της τρόικας.

Οι εκδότες που κλέβουν το δημόσιο ταμείο, οδηγώντας τη χώρα στην οικονομική εξάρτηση, έχουν κάνει σημαία τα συνθήματα περί… εθνικής ανεξαρτησίας. Οι καναλάρχες που πήραν θαλασσοδάνεια επειδή δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στρέφουν με κατευθυνόμενα ρεπορτάζ την κοινή γνώμη ενάντια στους ελέγχους της τρόικας.

Την πορεία της δραχμής ακολουθούν και οι υπερπατριώτες δεξιοί που ποτέ δε συμπάθησαν την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Αυτοί είναι πιο πονηροί, πιο λαϊκιστές και πιο επικίνδυνοι απ' όλους. Δεν λένε να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε υποστηρίζουν φανερά τη δραχμή. Κατηγορούν όμως την Ευρωπαϊκή Ενωση για εγκατάλειψη της… ευρωπαϊκής πορείας. Αφήνουν να εννοηθεί ότι το ευρώ αποτελεί τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Και περιμένουν να πέσει σαν ώριμο φρούτο η εξουσία στα χέρια τους, ώστε να... επαναδιαπραγματευτούν το μεγαλείο της Ελλάδας.

Ολα αυτά τα μπλοκ όμως δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα χωρίς τη βοήθεια των μπλοκ της πορείας του ευρώ. Δυστυχώς, το ευρώ καλούνται να το υπερασπιστούν στελέχη που στα νιάτα τους διαδήλωναν φωνάζοντας "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο". Την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας καλούνται να την υπερασπιστούν βουλευτές που εκλέχτηκαν από ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, οι χειρότεροι εχθροί του ευρώ είναι αυτοί που το υπερασπίζονται μόνο επειδή θέλουν να διατηρήσουν την καρέκλα τους. Στον αντίποδα, οι καλύτεροι φίλοι της δραχμής είναι αυτοί που επιθυμούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Ο αγώνας είναι άνισος…

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 22:20