Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 11:44

Αναγκαία η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η πολυσυζητημένη αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας καθυστερεί επειδή η τοπική -όπως και συνολικά η ελληνική- κοινωνία εξακολουθεί να πιστεύει ότι μόνο το κράτος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενώ οι ιδιώτες απλώς... κερδοσκοπούν.

Γι' αυτό πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες, αντί να ψηφίζουν νόμους και αυτοδιοικητικές αποφάσεις που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις, εξακολουθούν να ψάχνουν για χρήματα στα άδεια κρατικά ταμεία.

Ετσι περνούν τα χρόνια χωρίς να γίνεται τίποτα - και μόνο όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι αναζητούνται άλλες λύσεις, όπως οι ΣΔΙΤ που ψάχνει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας λέγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο «μακάρι να υπήρχαν χρήματα αλλά...».

Ο κ. Νίκας λοιπόν καταφεύγει στη λύση των ΣΔΙΤ απλώς επειδή δεν υπάρχουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο, όχι γιατί εμπιστεύεται την ιδιωτική επιχειρηματική δράση περισσότερο από την κρατική. Η θέση αυτή του Καλαματιανού δημάρχου διαπερνά οριζόντια ολόκληρη τη νοητή πολιτική ευθεία: Οι Ελληνες δεξιοί και αριστεροί πολιτικοί πιστεύουν βαθιά, όχι μόνο ότι οι ιδιώτες δεν είναι ώριμοι για ν' αναλάβουν την παραγωγική δραστηριότητα, αλλά και ότι ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας μπορεί να απέτυχε στη Σοβιετική Ενωση αλλά... έχει κάθε λόγο να πετύχει στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα όμως, πέρα από τις φαντασιώσεις των πολιτικών και των τοπικών αρχόντων, όπως η "επανεκκίνηση" του αεροδρομίου της Καλαμάτας έγινε από τον αείμνηστο πρόεδρο της Αegean Θεόδωρο Βασιλάκη, έτσι και η αναβάθμισή του θα γίνει από ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει τη λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια.

Από εκεί και πέρα, αν ο ίδιος ή άλλος επενδυτής θέλει να αξιοποιήσει το αεροδρόμιο της Τρίπολης, της Σπάρτης, της Κορίνθου (ή οποιοδήποτε άλλον αερολιμένα της γεωγραφικής περιφέρειας της Πελοποννήσου), οι τοπικές αρχές θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διευκολύνουν την επένδυση. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και τα τοπικά Επιμελητήρια, αντί να ζητούν συνεχώς από το κράτος - πατερούλη να δημιουργεί και να λειτουργεί υποδομές με... δανεικά κι αγύριστα. 

Υ.Γ. Εννοείται ότι όποιος θέλει μπορεί ελεύθερα να ονειρεύεται και επιστροφή στα χρόνια της "Ολυμπιακής". Εδώ άλλοι πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη. Τους οπαδούς του "εθνικού αερομεταφορέα" θα στενοχωρήσουμε τώρα;

lathnanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 11:50