Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 20:33

Το μεγάλο καρναβάλι των αγανακτισμένων πελατών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το μεγάλο καρναβάλι των αγανακτισμένων πελατών

Στη χώρα της Μεγάλης Αποκριάς συνεχίζεται επιτυχώς η μοναδική παρέλαση των μόνιμων μασκαράδων.


Προπορεύεται το άρμα του πελατειακού κράτους πλαισιωμένο από πολιτικούς όλων των κομμάτων. Ντυμένοι με σοβαρό ένδυμα οι κομματικοί παράγοντες κάνουν δηλώσεις σε οποιοδήποτε αντικείμενο μοιάζει με... μικρόφωνο. Προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί δεν έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια το αυτονόητο και γιατί τώρα κατηγορούν ως... ξενοκίνητες τις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις. Δίπλα τους χορεύουν τα στελέχη των κομματικών γραφείων, υποσχόμενα διορισμούς σε όλους τους πελάτες. Και πάνω στο άρμα, 300 εκλεκτοί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι δεν υπηρετούν το… πελατειακό κράτος κι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το ρουσφέτι.


Ακολουθεί το άρμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πλαισιώνουν καρναβαλιστές που θέλουν να γίνουν εκλεκτοί και να ανέβουν στο... πρώτο άρμα της παρέλασης. Τάζουν τσιμεντοστρώσεις και τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου. Διαγράφουν πρόστιμα και δίνουν άδειες καταστημάτων. Καταστρέφουν το περιβάλλον και αυτοανακηρύσσονται… πρωταθλητές της ανακύκλωσης. Μοναδικοί σαλτιμπάγκοι που φλερτάρουν ασύστολα με την κεντρική εξουσία κι όταν δουν τα σκούρα αρχίζουν να τη βρίζουν. Ενα θερμό χειροκρότημα για τους μασκαράδες που βρίσκονται δίπλα μας, έτοιμοι να υποσχεθούν ότι θα ικανοποιήσουν όλες, μα όλες μας τις επιθυμίες.


Πίσω από το άρμα της τοπικής αυτοδιοίκησης ακολουθούν οι μηχανοκίνητες ομάδες των αδιάφθορων υπηρεσιών του κράτους. Ατρόμητοι φρουροί, αυστηροί ελεγκτές, έντιμοι επιστήμονες και αδέκαστοι κριτές είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν με πάθος τους μασκαράδες των δύο πρώτων αρμάτων. Το κοινό χειροκροτεί θερμά τους γιατρούς που δεν πήραν ποτέ φακελάκι. Χειροκροτεί τους δικηγόρους που κατόρθωσαν να χτίσουν παλάτια ενώ είχαν ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ.

Θέλει να σφίξει το χέρι στους μηχανικούς που τσιμεντάρισαν όλη τη χώρα και τώρα εκφράζουν περιβαλλοντικές ανησυχίες για την εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών. Ζητά αυτόγραφα από τους στρατιωτικούς που δεν πήραν χαμπάρι τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σηκώνει στα χέρια τους καθηγητές που δίνουν μεταπτυχιακά με αντάλλαγμα λίγες ψήφους για την επανεκλογή τους στη θέση του προέδρου. Αποθεώνει τους δικαστικούς λειτουργούς που άφησαν ελεύθερους όσους ζημίωσαν το κοινωνικό σύνολο. Εκστασιάζεται καθώς βλέπει να περνούν από μπροστά του οι δημοσιογράφοι που σχολιάζουν κάθε δήλωση για ψύλλου πήδημα, αλλά έχασαν την είδηση της χρεοκοπίας μας.


Οι θεατές της παρέλασης παρακολουθώντας τους σάτυρους της εξουσίας πέφτουν σε έκταση κι αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο πανηγύρι, όπως και στο παρελθόν όταν χόρευαν στις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Παίρνουν πάλι τα λάβαρα και τις σημαίες για να στήσουν και πάλι το γλέντι στις πλατείες. Τραγουδούν και διαδηλώνουν ντυμένοι σαν… αξιοπρεπείς πολίτες. Μπροστά χορεύουν όσοι διορίστηκαν με ρουσφέτι στο Δημόσιο και τους βοηθούν όσοι ανέβηκαν την κλίμακα της ιεραρχίας με το… κομματικό ασανσέρ. Ασματα της διαφάνειας τραγουδούν ολόγυρα οι εργολάβοι που πήραν μέρος σε διαγωνισμούς-"μαϊμούδες" προσφέροντας εκπτώσεις 0,0001%.
Την παρέλαση, όπως πάντα, ολοκληρώνει το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου. Φέτος έχει τη μορφή του… αγανακτισμένου πελάτη. Εχει τη μορφή του ανωνύμου πολίτη, που ενώ στήριξε το πελατειακό κράτος με την ψήφο του για να διοριστεί στο Δημόσιο, σήμερα διαδηλώνει ζητώντας αξιοπρέπεια. Εχει τη μορφή του επιχειρηματία που έκλεβε το κράτος και σήμερα διαδηλώνει ζητώντας να μπουν φυλακή οι κλέφτες. Εχει τη μορφή των αριστερών που χθες διαδήλωναν εναντίον του καθεστώτος το οποίο σήμερα υπερασπίζονται με πάθος. Εχει τη μορφή του αναγνώστη που διαβάζει αυτές τις γραμμές και με συνοπτικές διαδικασίες αποφαίνεται ότι... δεν παρελαύνει. Ναι, το φετινό καρναβάλι είναι αναμφισβήτητα το καρναβάλι των αγανακτισμένων πελατών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 20:10