Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 13:35

Βάζει γυαλιά και στην “Επιτροπή Γαβρόγλου”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Βάζει γυαλιά και στην “Επιτροπή Γαβρόγλου”

 



Στα αναπτυξιακά συνέδρια πολιτικοί και τεχνοκράτες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η μελλοντική οικονομική μεγέθυνση της Πελοποννήσου θα βασιστεί στους πυλώνες του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα.

Τις αυτονόητες αυτές διαπιστώσεις προφανώς αγνοεί η 
“Επιτροπή Γαβρόγλου” και γι’ αυτό, ενώ προτείνει την ίδρυση επτά νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αφήνει την τουριστική αγορά χωρίς καταρτισμένα στελέχη. 
Οπως αποδεικνύεται από το πόρισμά της, τα μέλη της επιτροπής προτιμούν να ζουν στο δικό τους παράλληλο σύμπαν και γι’ αυτό δεν έχουν ενημερωθεί για την επιτυχία του Σχολείου Τουρισμού που προσπαθεί με ασύμμετρες δυνάμεις να καλύψει το κενό της τουριστικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να παραδεχτούμε ότι τα πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια έχουν πάψει να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της συντεχνίας των πανεπιστημιακών. Με γνώμονα τα συμφέροντα της συντεχνίας των πανεπιστημιακών έγινε τόσο η συγχώνευση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όσο και η ίδρυση των νέων τμημάτων. Ετσι και αλλιώς το μόνο που ενδιαφέρει την πανεπιστημιακή συντεχνία είναι η αύξηση των επί πληρωμή μεταπτυχιακών, ενώ η παράγραφος 4 του άρθρου 16 του Συντάγματος ορίζει ότι “Ολοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια…” .

Οταν και αν συνειδητοποιήσουμε κάποτε ότι το κοινό συμφέρον δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα των συντεχνιών, ίσως να ξεκινήσουμε να συζητάμε πραγματικά για την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης της εκπαίδευσης αναθεωρώντας πρώτα από όλα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μέχρι τότε το Σχολείο Τουρισμού θα συνεχίζει να βάζει τα γυαλιά στις… Επιτροπές Γαβρόγλου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 13:36