Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 11:41

Οταν οι επιχειρηματίες ζητούν ...αντισυστημική τράπεζα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Οποιος παρακολούθησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τη σουρεαλιστική συζήτηση για την ίδρυση περιφερειακής τράπεζας, συνειδητοποίησε για μια ακόμα φορά ότι, αφενός, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο χρηματοοικονομικό και, αφετέρου, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με παραγωγικές τάξεις που έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στο... κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι υπέρ της ίδρυσης "αντισυστημικής τράπεζας", που δεν θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τάχθηκαν εκτός από τους συμβούλους της πλειοψηφίας (οι οποίοι εκλέχτηκαν με τη στήριξη των συστημικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ) και οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλογών της Πελοποννήσου. Αντιθέτως, οι αριστερές παρατάξεις της μειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση για ίδρυση "αντισυστημικής τράπεζας", θέτοντας ουσιαστικά ζητήματα για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία της.

Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι την πιο "συστημική" κριτική την άσκησε ο εκπρόσωπος της "Ανταρσίας στο Μοριά" Γιώργος Τζαμουράνης, και γι' αυτό "ανακρίθηκε", με την άδεια του προέδρου του Σώματος Ηλία Στρατηγάκου, από τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών αναφορικά με την επαγγελματική του ιδιότητα.

Είναι τουλάχιστον τραγικό να βλέπεις του εκπροσώπους της επιχειρηματικής τάξης να ζητούν... "επαγγελματική ταυτότητα" από κάποιον αιρετό, προκειμένου να του "επιτρέψουν" να έχει άποψη για μια τράπεζα που -αν δημιουργηθεί- θα ιδρυθεί με χρήματα των φορολογούμενων! Εξίσου τραγικό είναι όμως να βλέπεις τους επιχειρηματίες να ζητούν την ίδρυση αυτοδιοικητικής (δηλαδή... κρατικής τράπεζας), επειδή προφανώς ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί πλέον να κάνει ό,τι έκανε το 1916 ο Ιωάννης Κωστόπουλος ιδρύοντας την Τράπεζα Καλαμών.

Είναι προφανές ότι η χρεοκοπία του 2010 δεν δίδαξε τίποτα στην επιχειρηματική τάξη, η οποία εξακολουθεί να ζητά εναγωνίως ένα πιστωτικό ίδρυμα που "όπως τον παλιό καλό καιρό" θα εγκρίνει δάνεια με ένα τηλεφώνημα από τα πολιτικά γραφεία.

Από εκεί και πέρα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι σε πόσα χρόνια η κρατικοδίαιτη ελληνική οικονομία θα κατρακυλήσει πιο χαμηλά και από τις γειτονικές βαλκανικές, που εσχάτως δραπέτευσαν από τον... σοσιαλιστικό παράδεισο.

Προσωπικά αρχίζω ν' αναθεωρώ τις θέσεις που εξέφραζα από το 2008 μέχρι προχθές, για πάση θυσία σωτηρία των τραπεζικών καταθέσεων, επειδή χωρίς πιστωτικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η οικονομία. Τελικώς, αποδεικνύεται ότι χωρίς "τιμωρία" δεν υπάρχει "διόρθωση" - και ότι αν κάποιος δεν χάσει τα χρήματά του, θα συνεχίσει να τα δανείζει άνευ όρων σε όποιον θέλουν οι... πολιτικοί, πιπιλώντας αντισυστημικές καραμέλες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 14:09