Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 20:29

"Αόρατη" προεκλογικά η διαφθορά στους δήμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
"Αόρατη" προεκλογικά η διαφθορά στους δήμους

Αν και οι εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αναδεικνύουν πρωταθλητές στη διαφθορά τους δήμους, οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι στο προεκλογικό τους πρόγραμμα δεν αναφέρουν ούτε λέξη επειδή προφανώς θεωρούν το θέμα ήσσονος σημασίας.

Πριν συνεχίσουμε το σχολιασμό, αξίζει να αναφέρουμε ότι την τριετία 2015 - 2017 σε 871 ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε 216 περιπτώσεις παραβατικότητας, από τις οποίες οι 119 (55%) αφορούν δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας, ανάθεσης έργων, προμηθειών αγαθών και παροχής υπηρεσιών, καθώς και τη διαδικασία χορήγησης αδειών ιδίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 58% των λειτουργών, για τους οποίους προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικής δίωξης, προέρχεται από τους ΟΤΑ α’ βαθμού και επιχειρήσεις τους, ενώ για 9 δημάρχους προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.

Γιατί η διαφθορά στους δήμους μένει στο απυρόβλητο; Η απάντηση είναι αυτονόητη αν εξετάσουμε την ελληνική αυτοδιοίκηση χωρίς κομματικές παρωπίδες: Η διαφθορά στους δήμους ζει και βασιλεύει επειδή το εκλογικό σώμα θεωρεί πως ο νικητής των εκλογών έχει ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί το δήμο ως λάφυρο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ψηφοφόρων του.

Σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη ο δήμαρχος έχει ηθικό δικαίωμα να διορίσει τα παιδιά των ψηφοφόρων του στο διοικητικό μηχανισμό, να αναθέσει έργα στους εργολάβους που τον στήριξαν προεκλογικά και φυσικά να κάνει τροποποίηση του ρυμοτομικού, ώστε να μην πολεοδομηθεί το οικόπεδο της οικογένειας που πρόσφερε τις περισσότερες ψήφους στο συνδυασμό. Η αντιπολίτευση απλώς περιμένει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για να... λαφυραγωγήσει το δήμο διορίζοντας τα δικά της παιδιά και αναθέτοντας έργα στους δικούς της εργολάβους.

Εννοείται ότι τα ρουσφέτια γίνονται πάντοτε στο όνομα της αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης που έχει διαταράξει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εννοείται επίσης ότι οι δημότες που ζητούν να παρακαμφθεί ο νόμος είναι έτοιμοι να διαδηλώσουν κατά των διεφθαρμένων ελίτ, επειδή θέλουν να πιστεύουν ότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι ακόμα και αν έχει σαπίσει το σώμα του. Τέλος εννοείται ότι η απλή αναλογική δίνει το δικαίωμα σε όλους να ονειρευτούν ότι θα λάβουν μέρος στο ατελείωτο πάρτι διαφθοράς που έχει στηθεί σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 20:33