Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 13:23

Το λάδι και οι ελιές θύματα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΕ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Δασμούς στις ελληνικές ελιές, τα κρασιά και το ελαιόλαδο αναμένεται να επιβάλουν οι ΗΠΑ ως αντίποινα στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών Airbus και Boeing.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσαν κατάλογο με προϊόντα της ΕΕ, για τα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί εισαγωγής (που μπορεί να φτάσουν και το 100%) ως αντίποινα για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΠΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Airbus είναι ασυμβίβαστες και στρέφονται σε βάρος της Boeing.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες και οι Ελληνες αγρότες είναι τα πρώτα θύματα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τη διάρκεια, την ένταση και την έκβαση του οποίου κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να προβλέψει. Οι αισιόδοξοι προβλέπουν ότι ο πόλεμος θα λήξει σύντομα με την υπογραφή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, στη θέση της ΤΤΙΡ, την οποία επί τη ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι την πολέμησε σκληρά η ελληνική κομμουνιστογενής Αριστερά. Στον αντίποδα, οι απαισιόδοξοι φοβούνται ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή η Γαλλία επιθυμεί να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης ο αγροτικός τομέας, ενώ η Γερμανία ενδιαφέρεται κυρίως για τη βιομηχανική παραγωγή και λιγότερο για τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 13:24