Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 12:58

Ποιος θα αλλάξει την καμένη λάμπα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Αναμφισβήτητα ο διαχωρισμός του κοινοτικού από το δημοτικό ψηφοδέλτιο και οι αυξημένες αρμοδιότητες που παραχωρεί ο "Κλεισθένης" στις κοινότητες, είναι -φυσικά μετά την απλή αναλογική- οι σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πραγματικότητα το ενιαίο ψηφοδέλτιο για το δημοτικό και τοπικό συμβούλιο, ενώ επιβλήθηκε από τον "Καλλικράτη" με προφανή στόχο να περιορίσει τον αριθμό των υποψηφίων δημάρχων, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων συμβούλων που απαιτούσε, τελικώς οδήγησε σε αποδυνάμωση της κοινότητας με παράλληλη ενίσχυση της εξουσίας του δημάρχου, που έπρεπε εκτός όλων των άλλων να αλλάζει και τις καμένες λάμπες στον οικισμό της Κάτω Ραχούλας. Ο "Καλλικράτης" υποβίβασε τον πρόεδρο της κοινότητας σε "ταχυδρόμο αιτημάτων" προς το "δήμαρχο ηλεκτρολόγο", με συνέπεια να δαπανάται ανεκτίμητος χρόνος (που έτσι και αλλιώς είναι ο πιο σπάνιος παραγωγικός συντελεστής) για την αλλαγή μιας καμένης λάμπας στην Κάτω Ραχούλα.

Ανεξάρτητα όμως από τις συνέπειες του "Κλεισθένη" στην αποτελεσματικότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να συμφωνήσουμε αφενός ότι ο δήμαρχος θα πρέπει να αποδεσμευτεί από την αλλαγή της λάμπας και αφετέρου ότι στην κοινότητα πρέπει να ανατεθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες για δράσεις που είναι ασύμφορες να υλοποιούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες. Με απλά λόγια: Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να ασχολούνται μόνο με έργα, μελέτες και εκδηλώσεις μεγάλου κόστους και υψηλών επιστημονικών απαιτήσεων ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας που δεν μπορεί να έχει μια μικρή τοπική κοινότητα. Στον αντίποδα οι κοινότητες σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις αρμοδιότητες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω ότι σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό δημοτικών ψηφοδελτίων, στις κοινοτικές εκλογές έχουμε λίγους υποψήφιους και σε αρκετές περιπτώσεις πολυσυλλεκτικά και πολυκομματικά ψηφοδέλτια. Ειδικά στη μεγαλύτερη κοινότητα του νομού, στην Καλαμάτα, έχουμε μόνο δύο ψηφοδέλτια, το πολυσυλλεκτικό "Συνοικούμε" και αυτό της "Λαϊκής Συσπείρωσης" του ΚΚΕ. Να ελπίσουμε ότι η εθνική συνεννόηση θα ξεκινήσει από τις κοινότητες ή να ετοιμάσουμε βαλίτσες για εκεί που αποφασίζουν οι πολίτες;

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 12:57