Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 13:11

Νέα παραμύθια για το Ριζόμυλος - Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Διαβάζουμε χωρίς να διαψεύδεται για το διαγωνισμό του έργου κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

ότι ο ανάδοχος θα αναλάβει «την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες, τον οριστικό σχεδιασμό του έργου που θα προκύψει κατά τη διαδικασία ανάθεσης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, την κατασκευή του συνόλου των εργασιών, οι οποίες προβλέπονται στις μελέτες του κατασκευαστικού σχεδιασμού του έργου, με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητά του, τη χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει, βάσει του οριστικού σχεδιασμού, τη συντήρηση, λειτουργία του οδικού τμήματος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης και την επιστροφή του έργου στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου».

Σε... ελεύθερη μετάφραση: Δεν υπάρχουν ούτε οριστικές μελέτες (γι’ αυτό ο ανάδοχος θα εκπονήσει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών) ούτε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (και γι’ αυτό οριστικός σχεδιασμός θα προκύψει κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησής του).

Με απλά λόγια: Υπάρχει μια προμελέτη του "Μορέα" για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου και εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό που μπορεί να αλλάξει κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αν χρειαστεί να αλλάξει η χάραξη του δρόμου.

Με πολιτικά λόγια: Είμαστε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο δούλεμα όλων των εποχών, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 312,23 εκ. ευρώ. Από εκεί και πέρα είναι ανώφελο να συζητούμε τόσο για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας του "ανταγωνιστικού διαλόγου" (ειδικά όταν έχει διαρκέσει επτά χρόνια η αντίστοιχη διαδικασία για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Πελοποννήσου), όσο και για την οικονομία που επιτεύχθηκε σε σχέση με την παραλιακή χάραξη, αφού δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες.

Το μόνο που μένει να ρωτήσουμε είναι αυτό: Ποια ακριβώς μελέτη συνέταξε ο "Μορέας" καθώς ο ανάδοχος καλείται να αναλάβει "την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών"; Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία επιδοτείται ο "Μορέας" με χρήματα των φορολογουμένων, η εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει τις μελέτες για το Ριζόμυλος - Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και για το Καλό Νερό - Τσακώνα. Τις συνέταξε ή απλώς τσεπώνει τις επιδοτήσεις στην υγειά των φορολογούμενων κορόιδων; Εννοείται ότι το ερώτημα απευθύνεται κυρίως στον "Μορέα" και στις δικαστικές αρχές, γιατί από την κυβέρνηση δεν παίρνουμε απάντηση.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 18:00