Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012 21:10

Η Τζέσικα και οι βίζιτες για το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η Τζέσικα και οι βίζιτες για το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Στην ταινία "Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ", στην οποία συνυπάρχουν άνθρωποι και... κινούμενα σχέδια, η Τζέσικα είναι ένα πανέμορφο καρτούν που απατά το σύζυγό της παίζοντας παλαμάκια με τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου όπου τραγουδά.

Οταν ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου βρίσκεται νεκρός, ο Ρότζερ Ράμπιτ, σύζυγος της Τζέσικας, είναι ο κυριότερος ύποπτος και ο μόνος που μπορεί να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Εντι Βάλιαντ (Μπομπ Χόσκινς), ο οποίος όμως μισεί τα καρτούν.

Στην πραγματική ζωή, στην οποία συνυπάρχουν άνθρωποι, τραπεζίτες… και  πολιτικοί που συμπεριφέρονται ως καρτούν, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι "JESSICA" είναι το όνομα ενός επενδυτικού προγράμματος. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος, "JESSICA" είναι το αγγλικό ακρωνύμιο της πρωτοβουλίας “Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas” (Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές). Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Σύμφωνα πάντα με την ίδια ιστοσελίδα και τα… ιερογλυφικά της εξουσίας και των τραπεζιτών,  στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διατεθούν 28 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του άξονα "Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου".  Από εδώ και πέρα για να βγάλουμε άκρη θα χρειαστούμε τη βοήθεια του… ιδιωτικού ντετέκτιβ Εντι Βάλιαντ και της πανέμορφης Τζέσικας. Μόνο αυτοί ίσως μπορέσουν να μας εξηγήσουν τι ακριβώς σημαίνει "Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου" και πώς συνδέεται η αειφόρος ανάπτυξη με την παράλληλη λειτουργία δύο αεροδρομίων που απέχουν μεταξύ τους μόλις 35 λεπτά.

Επειδή όμως στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν ούτε ο Εντι Βάλιαντ ούτε η πανέμορφη Τζέσικα, πολιτικοί και τραπεζίτες θα σπαταλήσουν τους πόρους του "JESSICA" πριν καταλάβουμε τι έγινε και πώς ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Θα σπαταλήσουν τους πόρους του "JESSICA" με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σπατάλησαν τα χρήματα των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) και τριών Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ). Αν χρειαστεί θα βαφτίσουν το τσιμέντο ως υλικό αειφόρου ανάπτυξης και θα αναπλάσουν το σύμπαν προκειμένου να απορροφήσουν και το τελευταίο ευρώ. Ετσι και αλλιώς κανένας δεν πρόκειται να τους ελέγξει αφού οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ενδιαφέρονται μόνο για τους ποσοτικούς δείκτες και για την απορρόφηση των πόρων. Ετσι και αλλιώς κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών δεν έδειξε ενδιαφέρον όταν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα που προορίζονταν για το τραμ σε άλλα έργα. Μετά από αυτό αποθρασύνθηκαν οι άρχοντες και φτάσαμε σήμερα να χρησιμοποιούμε για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας πόρους που προορίζονταν για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων γειτονιών της Καλαμάτας. Ετσι φτάσαμε σήμερα να σπαταλάμε για άχρηστα αεροδρόμια πόρους που προορίζονταν για την αειφόρο ανάπτυξη. Ετσι φτάσαμε σήμερα να ταυτίζουμε την αειφορία με τα… αεροδρόμια.

Πριν λοιπόν μας πουν ότι η "JESSICA" είναι… αεροσυνοδός σε πτήσεις low cost, οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει αστείρευτη πηγή χρημάτων. Οφείλουμε επίσης να συμφωνήσουμε ότι αν χρησιμοποιήσουμε χρήματα για αναπλάσεις και αεροδρόμια δεν θα έχουμε χρήματα για να αναβαθμίσουμε τις υποβαθμισμένες γειτονιές και το άθλιο δίκτυο. Οταν λοιπόν πλημμυρίσει η γειτονιά σας μην αναρωτηθείτε πού πήγαν τα λεφτά που διατέθηκαν από την Ευρώπη για να δημιουργηθούν υποδομές. Τα λεφτά αυτά πήγαν για την ανάπλαση της πλατείας προκειμένου να αυξηθεί η υπεραξία των καφετεριών.

Οταν λοιπόν κάνετε δυο ώρες για να φτάσετε στην Επίδαυρο μην αναρωτηθείτε γιατί δεν φτιάχνουν τους δρόμους για τις ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές της Αργολίδας. Τα χρήματα για τους δρόμους θα πάνε σε μελέτες για άχρηστα αεροδρόμια. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει την εθνική οδό Κόρινθος-Καλαμάτα με το Αργος, το Ναύπλιο, την Επίδαυρο και τις Μυκήνες. Αν κατασκευάσουν το δρόμο, το Ναύπλιο θα απέχει από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 50 λεπτά. Δεν κατασκευάζουν όμως το δρόμο και σπαταλούν χρήματα για μελέτες άχρηστων αεροδρομίων.

Οταν βλέπεις λοιπόν τραπεζίτες να κάνουν βίζιτες στην Τρίπολη και να συζητούν για το αεροδρόμιο να θυμάσαι ότι η… Τζέσικα είναι αθώα. Τα καρτούν ποτέ δεν θα κάνουν τα εγκλήματα που διαπράττουν οι πολιτικοί. Σπατάλησαν τα ΜΟΠ και τρία ΚΠΣ. Το "JESSICA" θα αφήσουν;

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 17:13

NEWSLETTER