Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 13:17

Τα νέα σύνορα θα είναι ψηφιακά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η Μεσσηνία παρακολουθούσε από διαδικτυακή απόσταση ασφαλείας τον πόλεμο που έχει κηρύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Huawei μέχρι τη στιγμή που την περασμένη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε ότι το δίκτυο 5G της Καλαμάτας δημιουργήθηκε από την κινέζικη εταιρεία.

Από εκείνη τη στιγμή δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχώ περισσότερο επειδή υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε μεταξύ των παράπλευρων απωλειών του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας ή επειδή οι κυβερνήτες και οι τοπικοί άρχοντες μας αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμους ιθαγενείς διψασμένους για χάντρες και καθρεφτάκια.

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή: Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι πολίτες θα είχαν ενημερωθεί έγκυρα και έγκαιρα τόσο για τη σύμβαση δημιουργίας του δικτύου 5G όσο και για τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία. Δυστυχώς όμως και ενώ υπάρχει το προηγούμενο της σπατάλης των χρημάτων που δαπανήθηκαν για τον διαβόητο "έξυπνο οικισμό", η κεντρική κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές και η διοίκηση της εταιρείας που συνεργάζεται με τη Huawei για την κατασκευή του δικτύου 5G επέλεξαν να προσφέρουν στους ιθαγενείς μόνο την "ικανοποίηση" της "πρώτης φοράς στην Ελλάδα" και τίποτα άλλο.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν οι Ελληνες πολιτικοί είναι πραγματικά αφελείς ή αν πήραν εν γνώσει τους το ρίσκο να εμπλακούν στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Δεν θα ρισκάρω επίσης να προβλέψω αν είναι πιο επικίνδυνος ο αφελής πολιτικός ή ο καιροσκόπος πολιτικός που ενδιαφέρεται για το βραχυπρόθεσμο όφελος αδιαφορώντας πλήρως για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως τα νέα σύνορα θα είναι ψηφιακά και θα χαραχθούν με δίκτυα και λειτουργικά συστήματα (ΟS) που θα αποκλείουν τη χρήση των ανταγωνιστικών δικτύων και λειτουργικών συστημάτων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Κίνα έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί να διεισδύσει ψηφιακά στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ άλλους τόσους για να την εμποδίσουν προωθώντας τα δικά τους δίκτυα και τα λειτουργικά συστήματα της Microsoft, της Google και της Apple.

Από εκεί και πέρα όποιος πιστεύει ότι η απομάκρυνση της Ελλάδας από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα γίνει αναίμακτα και χωρίς θυσίες, δεν είναι απλώς αφελής σαν εκείνους που εκτιμούσαν ότι θα βγουν "μέρα μεσημέρι" από τη ζώνη του ευρώ, αλλά άκρως επικίνδυνος για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας. Εννοείται ότι εξίσου επικίνδυνος είναι και όποιος θεωρεί συνηθισμένη υπόθεση την επιλογή του φορέα κατασκευής των δικτύων 5G στην Ελλάδα. Οπως αποδεικνύεται όμως στην πράξη κάποιοι πολιτεύονται πιστεύοντας ότι τα κρατικά σύνορα είναι σταθερά και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να γίνει Chinatown η Καλαμάτα ή να κυματίζει στην Τρίπολη η Αστερόεσσα των ΗΠΑ. Και από τα κινέζικα και αμερικάνικα συμφέροντα, πιο επικίνδυνοι είναι οι αφελείς πολιτικοί.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019 13:22