Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 18:31

Επαγγελματίες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Επαγγελματίες δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι

 

Η λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, που δημιούργησε η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης", απέδειξε ότι τα τοπικά προβλήματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ερασιτέχνες πολιτικούς, που απλώς μηρυκάζουν κομματικά συνθήματα και ανεβοκατεβάζουν τα χεράκια χωρίς να έχουν διαβάσει τις υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Αν λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (που επισκέπτεται σήμερα τη Μεσσηνία) θέλει πραγματικά να προσφέρει στην αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να θεσπίσει αμοιβές για όλους τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν πλήρως και επαγγελματικά με τα τοπικά θέματα.

Εννοείται ότι μια τέτοια προσπάθεια θα βρει απέναντί της τόσο τους λαϊκιστές που κατηγορούν τους πολιτικούς για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας, όσο και τους αιθεροβάμονες που πιστεύουν ότι οι μεγάλοι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να διοικηθούν, όπως και οι μικρές κοινότητες, από ερασιτέχνες εθελοντές. Στην πραγματικότητα όμως τόσο οι δήμοι αλλά κυρίως οι περιφέρειες δεν μπορούν να διοικηθούν από ερασιτέχνες πολιτικούς, που αφήνουν την τελευταία ώρα τη δουλειά τους για να πάνε στο Συμβούλιο να ψηφίσουν μια εισήγηση που δεν διάβασαν ποτέ. Ούτε είναι καλό για την αυτοδιοίκηση να εκλέγονται σύμβουλοι μόνο οι... εθελοντές που διαθέτουν χρήματα και χρόνο για να συνδυάσουν το χόμπι τους με την πολιτική.

Ετσι και αλλιώς μια ματιά στη σύνθεση των περισσότερων ψηφοδελτίων αρκεί, για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος στο μέλλον τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να απαρτίζονται μόνο από δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και τους αποτυχημένους επαγγελματίες κάθε κλάδου. Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, κανένας επιτυχημένος επαγγελματίας δεν πρόκειται να ρισκάρει την επιχείρησή του ή τη σταδιοδρομία του, για να παίζει στα συμβούλια παιχνίδια "πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια". Κάτω από αυτές τις συνθήκες μόνο η θέσπιση υψηλών αμοιβών για τους συμβούλους μπορεί να προσελκύσει ικανούς πολιτικούς στην αυτοδιοίκηση και παράλληλα να μειώσει τα φαινόμενα της διαφθοράς που πολλαπλασιάζονται όταν φτωχοί αυτοδιοικητικοί καλούνται να εγκρίνουν έργα πολλών εκατομμυρίων. Φυσικά και για να μην δημιουργηθούν... ισόβιοι σύμβουλοι, θα πρέπει να θεσπιστεί και ανώτατο όριο θητειών για συμβούλους, δημάρχους και περιφερειάρχες. Εκτιμώ ότι τέσσερις θητείες για συμβούλους και δύο για δημάρχους και περιφερειάρχες είναι υπεραρκετές, ώστε να προσφέρουν το μέγιστο δυνατό έργο. Μετά αν θέλουν και αν μπορούν, ας περάσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 18:32