Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 18:21

Αεροδρόμιο δεν έχουμε, στο... Διάστημα πετάμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 Η συζήτηση για τη μεταφορά στην Καλαμάτα της έδρας του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος θα είχε νόημα μόνο αν η Μεσσηνία είχε αποκτήσει τουλάχιστον τις βασικές υποδομές μιας σύγχρονης οικονομίας.

Οταν όμως οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις για την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" εκκρεμούν από το... 2004, είναι τουλάχιστον περιττή κάθε συζήτηση για την έδρα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Με απλά λόγια: Οταν μια πόλη δεν διαθέτει σύγχρονο αεροδρόμιο είναι ανούσια κάθε συζήτηση για μαξιμαλιστικούς στόχους κατάκτησης του Διαστήματος, ακόμα και αν πιστέψουμε ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις όσοι πιστεύουν πως η Ελληνική Οδύσσεια του Διαστήματος θα ξεκινήσει από την Καλαμάτα.

Ετσι και αλλιώς οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν αν τελικώς η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος εδράζεται πάνω σε επιστημονικές φιλοδοξίες ή αν απλώς εξυπηρετεί τις ανάγκες εκταμίευσης ευρωπαϊκών πόρων που θα πάνε σε άλλες χώρες αν δεν απορροφηθούν από την Ελλάδα. Προσωπικά και χωρίς να έχω κάνει σε βάθος έρευνα, υποψιάζομαι ότι το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος δεν εξυπηρετεί τίποτα περισσότερο από τις οικονομικές ανάγκες της καθηγητικής συντεχνίας, που εξασφαλίζει το παντεσπάνι της συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία σχεδιάστηκαν από συναδέλφους τους στις Βρυξέλλες.

Βεβαίως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της ενεργούς συμμετοχής του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος σε κάποιο πραγματικό παραγωγικό πρόγραμμα (για παράδειγμα της Airbus), αλλά η υλοποίησή του προφανώς θα απαιτούσε πρώτα από όλα τη λειτουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου στην πόλη που φιλοξενεί το Κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση, ας απαλλοτριωθούν πρώτα τα 50 στρέμματα που απαιτούνται για την επέκταση του κτηρίου του αεροδρομίου και έχουμε... αιώνες μπροστά μας να σχεδιάσουμε την κατάκτηση του Διαστήματος.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 19:07