Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 17:33

Συντηρητικές φαντασιώσεις στρατοκεντρικής πολιτικής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 Αν και έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής περιόρισε το στρατό στα αμιγώς στρατιωτικά καθήκοντά του, οι Μεσσήνιοι δεξιοί πολιτικοί δείχνουν ότι δεν θέλουν να πιστέψουν πως η οικονομία και η πολιτική ζωή έχουν παύσει να κινούνται γύρω από τον άξονα των στρατοπέδων.

Γι’ αυτό και παραμένει ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα της παραμονής του στρατοπέδου στην Καλαμάτα, ενώ αλλάζουν κουβέντα αν ακούσουν για μετακίνηση της 120 ΠΕΑ προκειμένου να αναδειχθεί το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" σε πύλη της Πελοποννήσου.

Στην πραγματικότητα τόσο το στρατόπεδο της Καλαμάτας όσο και η 120 ΠΕΑ συνεισφέρουν ελάχιστα στη μεσσηνιακή οικονομία, ενώ το πραγματικό κόστος της λειτουργίας τους είναι δυσβάστακτο, καθώς δεσμεύονται πολύτιμοι πόροι που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πλούτο του νομού και της Περιφέρειας. Εννοείται ότι σε μια κανονική χώρα η χωροθέτηση των στρατιωτικών μονάδων γίνεται με βάση τις αμυντικές ανάγκες και όχι με βάση τις μεταθέσεις που κάνει ένας βουλευτής για να διατηρήσει την έδρα του.

Ανεξάρτητα όμως από τις συντηρητικές φαντασιώσεις, έχω την αίσθηση ότι μακροπρόθεσμα η Μεσσηνία θα πληρώσει πολύ ακριβά τη στρατοκεντρική πολιτική των δεξιών βουλευτών και τοπικών αρχόντων, καθώς υπάρχει κίνδυνος το στρατόπεδο να μετεξελιχθεί σε κέντρο κράτησης μεταναστών και το αεροδρόμιο σε... χαμένη ευκαιρία. Σε μια ορθολογική κοινωνία οι τοπικές αρχές είτε θα αξιοποιούσαν το στρατόπεδο στεγάζοντας δημόσιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εφορία) προκειμένου να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι τα ενοίκια, είτε θα ζητούσαν την άμεση πώλησή του, προκειμένου να μην γίνει κέντρο κράτησης μεταναστών. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να σπαταληθούν χρήματα για νέο πυροσβεστικό σταθμό, ενώ υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου. Δεν καταλαβαίνω επίσης για ποιο λόγο πληρώνει ενοίκιο η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις για να μετακομίσει... αύριο κιόλας. Αν μου εξηγήσει κάποιος τους λόγους που δεν μετακόμισαν χθες η Αστυνομία και η Πυροσβεστική στο στρατόπεδο, υπόσχομαι να εξηγήσω με αριθμούς ότι τα έσοδα από 1 εκ. τουρίστες είναι περισσότερα από τα έσοδα της λειτουργίας ενός διδακτικού έτους της Σχολής Ικάρων.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:28