Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 12:56

Μονόδρομος ο τουρισμός για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μονόδρομος ο τουρισμός για την Πελοπόννησο

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα τουριστικά έσοδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αφενός αποτελούν κόλαφο για την πολιτική της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και αφετέρου θέτουν τη νέα αρχή προ των ευθυνών της, καθώς δεν μπορεί να ισχυριστεί ούτε ότι δεν γνώριζε τι παραλαμβάνει ούτε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα επειδή παρέλαβε καμένη γη.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και οι συνεργάτες του οφείλουν να μελετήσουν ενδελεχώς όχι μόνο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ΙΝΣΕΤΕ, προκειμένου να σχεδιάσουν την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Σε κάθε περίπτωση τόσο η περιφερειακή αρχή όσο και η πολιτική ηγεσία της Πελοποννήσου θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το συντομότερο δυνατό ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι μονόδρομος, καθώς η Περιφέρεια δεν διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ετσι και αλλιώς αρκεί μια σύγκριση των οικονομικών στατιστικών στοιχείων της Πελοποννήσου και της Κρήτης, για να αντιληφθούμε την υστέρηση της Πελοποννήσου στον τομέα του τουρισμού, τις δυνατότητές της και κυρίως τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τη μεταλιγνιτική περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα τουριστικά έσοδα της Πελοποννήσου είναι 129,4 εκ. ευρώ, ενώ της Κρήτης 1,07 δισ. ευρώ. Το 2018 τα συνολικά τουριστικά έσοδα της Κρήτης ήταν 3,1 δισ. ευρώ, ενώ της Πελοποννήσου μόλις 415,5 εκατ. ευρώ. Για να γίνει κατανοητή στους Πελοποννήσιους η ψαλίδα των 2,7 δισ. ευρώ που χωρίζει τις δύο Περιφέρειες, αξίζει να επισημάνουμε ότι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία, δασοκομία) στην Πελοπόννησο είναι 623 εκ. ευρώ (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2016). Με δεδομένη τη στενότητα του παραγωγικού συντελεστή “έδαφος” ακόμα και αν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ξεπεράσουν κάθε προσδοκία, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα δεν πρόκειται να αυξηθεί περισσότερο από 200 εκ. ευρώ. Αντιθέτως η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου μπορεί να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς όμως τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η επιχειρηματική κοινότητα της Πελοποννήσου είχαν στραμμένο το βλέμμα τους μόνο στις επιδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα με συνέπεια να χαθούν τα... τρένα του τουρισμού. Ανεξάρτητα όμως από τα λάθη του παρελθόντος η ηγεσία της Πελοποννήσου πρέπει να παλέψει με νύχια και με δόντια για να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική πίτα του 2020 εκμεταλλευόμενη μεταξύ άλλων και την ανακατανομή που προκαλεί η χρεοκοπία της Thomas Cook. Μόλις χθες έγινε γνωστό ότι η ΤUI αυξάνει κατά 2 εκ. τις θέσεις από Βρετανία για Ελλάδα και Τουρκία, ενώ η Volotea ανακοίνωσε τέσσερα νέα δρομολόγια από την Αθήνα, προς Μασσαλία, Λιόν, Σπλιτ και Κάλιαρι. Για την Πελοπόννησο θα έχουμε ανακοινώσεις ή θα ακούσουμε πάλι τη γνωστή θεωρία της... καμένης γης;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:27