Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 13:15

Η διάρκεια του ταξιδιού  Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η διάρκεια του ταξιδιού  Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 

Ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είπε επί λέξει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: "Εμείς έχουμε σήμερα περίπου 400 συνεργάτες που πηγαινοέρχονται καθημερινά με λεωφορείο από την Καλαμάτα και υπολογίζουμε να ξεπεράσουμε τους 1.000 σε τρία χρόνια.

Σήμερα κάνουν 2,5 ώρες πήγαινε-έλα κάθε μέρα! Υπολογίζουμε ότι με τον νέο δρόμο θα κάνουν 1,5. Δηλαδή μία ώρα λιγότερη την ημέρα στο δρόμο, άρα μία ώρα περισσότερη ξεκούραση, με τους φίλους τους ή με την οικογένειά τους ή καταναλώνοντας στην πόλη. Επίσης, θα γίνουμε πιο ελκυστικός προορισμός εργασίας για τους κατοίκους της Καλαμάτας, άρα μπορεί να ανέβουμε από το 70% Μεσσήνιους συνεργάτες σήμερα, γιατί όχι, στο 90%! Παράλληλα οι πελάτες μας θα έχουν ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση στην πόλη της Καλαμάτας από μία ώρα που κάνουν σήμερα με το αυτοκίνητο, μπορούν να κάνουν 35 λεπτά και χωρίς στροφές. Οταν είναι κάποιος διακοπές προτιμάει να κάνει μόνο εύκολες και γρήγορες μετακινήσεις… Από τις αρμόδιες υπηρεσίες ακούω ότι αν ξεκινήσουν όλα σήμερα, το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Εμείς το 2023 υπολογίζουμε να έχουμε περίπου 600.000 διανυκτερεύσεις. Ενα στα 10 βράδια να πάει κάποιος στην Καλαμάτα μόνο από εμάς, είναι δυνητικά 60.000 επιπλέον επισκέψεις το χρόνο για την πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Εννοείται ότι δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα στα επιχειρήματα του κ. Κωνσταντακόπουλου. Θα θέλαμε όμως να ρωτήσουμε πόσο θα μειωθεί η διάρκεια του ταξιδιού στη διαδρομή Καλαμάτα - Ριζόμυλος αν επιλεγεί η παραλιακή χάραξη και πόσο θα μειωθεί αν βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος. Υπενθυμίζουμε ότι ο τότε υπουργός Υποδομών Γιώργος Σουφλιάς όταν παρουσίαζε τους αυτοκινητόδρομους, εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είχε ανακοινώσει, όπως αποδείχτηκε με απόλυτη ακρίβεια, και τη χρονική διάρκεια των ταξιδιών στον Α7 και στην Ολυμπία Οδό. Και για να είμαστε απολύτως σαφείς: Η προμελέτη για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου προβλέπει 14 ισόπεδους κόμβους στα 16,4 χιλιόμετρα της διαδρομής από την Καλαμάτα έως τον Ριζόμυλο. Ρωτάμε λοιπόν: Ποια είναι η μέγιστη νόμιμη ταχύτητα που θα αναπτύξει ένα αυτοκίνητο όταν συναντά κατά μέσο όρο 1 ισόπεδο κόμβο ανά 1,1 χιλιόμετρο; Πόση ώρα θα διαρκεί το ταξίδι αν επιλεγεί η λύση της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου;

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 13:12