Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 17:09

Διοικητικό Κέντρο στο στρατόπεδο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Διοικητικό Κέντρο στο στρατόπεδο Καλαμάτας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενώ διεκδικεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τα στρατόπεδα Τρίπολης και Ναυπλίου για να στεγαστούν οι περιφερειακές υπηρεσίες, δεν κάνει το ίδιο για το στρατόπεδο της Καλαμάτας, με συνέπεια να δίνει τροφή στις φήμες που θέλουν τις εγκαταστάσεις του να μετατρέπονται σε κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Εννοείται ότι η στέγαση των περιφερειακών υπηρεσιών στα στρατόπεδα της Τρίπολης και του Ναυπλίου είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού μεταξύ άλλων θα εξοικονομηθούν ετησίως 1,8 εκατ. ευρώ  που δαπανώνται σήμερα για ενοίκια. Ενοίκια όμως δεν πληρώνουν μόνο οι περιφερειακές υπηρεσίες στην Τρίπολη και στο Ναύπλιο: Στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων πληρώνουν ενοίκιο η Διεύθυνση Αστυνομίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΔΟΥ και το ΕΦΚΑ. Κι αν ζούσαμε σε ένα κανονικό κράτος, το κράτος θα είχε δώσει πριν από πολλά χρόνια εντολή για να στεγαστούν στο στρατόπεδο της Καλαμάτας η Αστυνομία και η Πυροσβεστική σε πρώτη φάση, ώστε να εξοικονομηθούν όχι μόνο τα χρήματα των ενοικίων, αλλά και το ποσό που θα διατεθεί για την ανέγερση νέου πυροσβεστικού σταθμού σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Υπενθυμίζουμε ότι το στρατόπεδο της Καλαμάτας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο και άρα είναι εύκολη η πρόσβαση των οχημάτων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής τόσο στην πόλη όσο και στη μεσσηνιακή περιφέρεια. Για λόγους τεκμηρίωσης, αξίζει να επισημάνουμε ότι μέσω της Βασιλέως Γεωργίου η πρόσβαση στο κέντρο της Καλαμάτας είναι πανεύκολη και γρήγορη, μέσω της Λακωνικής υπάρχει πρόσβαση στις ανατολικές κοινότητες και στη Μάνη, μέσω του κόμβου στον "Καρέλια" είναι εύκολη η πρόσβαση στη Δυτική Καλαμάτα και στο Ασπρόχωμα, και μέσω του αυτοκινητόδρομου Α7 στην κεντρική, νότια και δυτική Μεσσηνία.

Εννοείται ότι ένα σοβαρό κράτος θα μετάφερε στο στρατόπεδο και το ΕΚΑΒ, ώστε να είναι συγκεντρωμένες σε έναν χώρο όλες οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης. Εννοείται επίσης ότι ένα σοβαρό κράτος θα στέγαζε στον ίδιο χώρο και το κέντρο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο θα συνεδρίαζαν σε ασφαλείς συνθήκες οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Σε δεύτερη φάση και αφού θα είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, θα ήταν εφικτή η μετακίνηση των υπηρεσιών της ΔΟΥ Καλαμάτας και των διοικητικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε νέα κτήρια που θα κατασκευάζονταν εκεί για τη στέγαση τους. Υπό προϋποθέσεις και με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμάτας θα ήταν εφικτή και η μετακίνηση στις εγκαταστάσεις του σημερινού στρατοπέδου των υπηρεσιών που στεγάζονται στο Διοικητήριο, αλλά και των Δικαστηρίων. Ετσι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία θα αποκτούσαν ένα ενιαίο διοικητικό κέντρο, που δεν θα είχε να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα των σύγχρονων κρατών. Οσο για την αξιοποίηση των κτηρίων όπου στεγάζονται σήμερα το Διοικητήριο και τα Δικαστήρια, θα μπορούσαν είτε να πουληθούν και να γίνουν ξενοδοχεία (ώστε να βρεθούν και χρήματα για τα νέα κτήρια στο στρατόπεδο), είτε να μετατραπούν σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους για τις τουριστικές ανάγκες της πόλης και του νομού.

Κλείνοντας, θα ήταν λάθος να μην αναφέρω ότι παρόμοια πρόταση για στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου είχα διατυπώσει πριν τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου. Η λειτουργία όμως του νέου Δημαρχείου, όσο και αν διαφωνεί κάποιος με τη χωροθέτησή του, έχει αλλάξει τα δεδομένα και φυσικά είναι ανόητη κάθε συζήτηση για μετακίνηση δημοτικών υπηρεσιών από το χώρο όπου στεγάζονται σήμερα.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι έχει προταθεί να πουληθεί το οικόπεδο του στρατοπέδου σε ιδιώτη, προκειμένου να  δημιουργηθούν ξενοδοχειακές κλίνες που λείπουν από την περιοχή. Αν και αρχικά μου φάνηκε καλή ιδέα, μετά από δεύτερες σκέψεις εκτιμώ ότι έχει προτεραιότητα η στέγαση σε έναν ενιαίο χώρο των περισσότερων δημόσιων υπηρεσιών, καθώς θα περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο στο αστικό κέντρο της Καλαμάτας. Αναφορικά με το έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών, η δημοτική αρχή ακόμα κι αν διαφωνεί με τη μετατροπή του Διοικητήριου και των Δικαστηρίων σε ξενοδοχεία, θα μπορούσε να πουλήσει τα 49 στρέμματα στον Κορδία για να δημιουργηθούν ξενοδοχειακές μονάδες. Θα μπορούσε επίσης, τροποποιώντας το ΓΠΣ (με αύξηση της επιφάνειας κάλυψης και των συντελεστών δόμησης) να επιτρέψει την ανέγερση μεγάλων ξενοδοχείων στις ενότητες Θουρίας, Αριος και Αφαρών.

Βεβαίως, όχι μόνο η δημοτική αρχή, αλλά γενικά η πολιτική ηγεσία του νομού, έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να επιμείνουν ως το τέλος για τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου. Και όταν λέμε... τέλος, εννοούμε απλώς μέχρι τη μετατροπή του σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Ετσι κι αλλιώς, στη δημοκρατία οι αιρετοί επιλέγουν και οι πολίτες τιμωρούν με την ψήφο τους τις κακές επιλογές.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 19:10