Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 12:38

Αντίστροφη μέτρηση για το κυβερνητικό έργο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αντίστροφη μέτρηση για το κυβερνητικό έργο

 Το τελευταίο εικοσαήμερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αδυναμία να διαχειριστεί το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που απέκτησε μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η πολιτική της, κινδυνεύει αργά ή γρήγορα να καταρρεύσει -όπως όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις- εξαιτίας των λαθών της. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα κυβερνητικά λάθη γίνονται... αβίαστα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά δεν ασκεί δομική αντιπολίτευση και μέχρι τώρα αρκείται σε λεκτικά πυροτεχνήματα, με κύριο στόχο τη διατήρηση της πολιτικής του ισχύος έναντι του ΚΙΝΑΛ ή όποιου άλλου πολιτικού σχήματος φιλοδοξεί να τον διαδεχτεί στον προνομιούχο πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς.

Σε τοπικό επίπεδο η κυβέρνηση, αν και συνελήφθη απροετοίμαστη για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας, κατάφερε να παρατείνει τη μετεκλογική περίοδο χάριτος, χάρη κυρίως στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και προώθηση της αναβάθμισης του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αν στην υπόσχεση αυτή προστεθεί και η εξαίρεση του ελαιόλαδου και της ελιάς Καλαμών από την ομάδα των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στα οποία επέβαλε δασμούς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κλείνει ο κύκλος των πρωτοβουλιών για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη η κυβέρνηση στη Μεσσηνία.

Από εκεί και πέρα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη η επικοινωνιακή αδυναμία της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, που επέτρεψε σε τοπικούς παράγοντες και βουλευτές να παριστάνουν τον... κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά από μια επίσκεψη στο υπουργείο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο υπουργός Κώστας Καραμανλής θα αποδειχθεί αποτελεσματικός και αν τα επικοινωνιακά λάθη του οφείλονται αποκλειστικά στην απειρία του. Είμαι απολύτως βέβαιος όμως ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος της κυβέρνησης – όπως και ότι η Μεσσηνία κινδυνεύει να περάσει ακόμα μια δεκαετία συζητώντας για βασικούς δρόμους και υποδομές.

Στον αγροτικό τομέα, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκαλέσει η βιαστική ανάρτηση των δασικών χαρτών από τους προκατόχους της, και ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί η ίδια αντιμέτωπη με χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που θα έχουν χάσει οριστικά την περιουσία τους. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι θέμα χρόνου και μόνο να μάθουμε αν τη... χαριστική βολή στα γερασμένα χωριά θα τη δώσουν οι δασικοί χάρτες ή το έλλειμμα εργατικών χεριών. Ετσι κι αλλιώς, όταν στα περισσότερα χωριά τα σπίτια είναι περισσότερα από τους κατοίκους, ο χρόνος δεν μετρά αντίστροφα μόνο για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά γενικά για το πολιτικό σύστημα. Τικ-τακ, τικ-τακ...

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019 13:38