Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 14:56

Με ψηφίσματα δεν γεμίζουν τα χωριά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Με ψηφίσματα δεν γεμίζουν τα χωριά

 Η δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση των χωριών και των κωμοπόλεων της Μεσσηνίας δεν θα ανακοπεί με ψηφίσματα για διατήρηση των υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της αγροτικής κοινωνίας του περασμένου αιώνα - αλλά με αλλαγή του οικονομικού μοντέλου, που θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν στην περιφέρεια απολαμβάνοντας αστικές υπηρεσίες.

Δυστυχώς όμως, τόσο η πολιτική όσο και η τοπική ηγεσία του νομού δείχνουν αδύναμες να αντιληφθούν τις σύγχρονες ανάγκες. Γι’ αυτό κάθε τόσο συγκρούονται με την... πραγματικότητα, εκδίδοντας ψηφίσματα για τη διατήρηση τραπεζικών καταστημάτων, ταχυδρομείων και γραφείων τηλεφωνίας, που εξυπηρετούν πλέον μόνο τους ψηφιακά αναλφάβητους πολίτες.

Εννοείται ότι σε ένα σύγχρονο κράτος η αυτοδιοίκηση θα είχε ήδη δημιουργήσει κέντρα και κινητές μονάδες για την εξυπηρέτηση των ψηφιακά αναλφάβητων δημοτών της, και δεν θα παρίστανε τον επαναστάτη χωρίς αιτία, εκδίδοντας ψηφίσματα για τα μαγαζιά των άλλων. Εννοείται επίσης ότι, στο ίδιο σύγχρονο κράτος, η αυτοδιοίκηση θα έδινε σοβαρά κίνητρα στους πολίτες για να εγκατασταθούν στα χωριά και τις κωμοπόλεις που σήμερα αργοπεθαίνουν.

Για να μπορέσει όμως ένας δήμος να δώσει κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις να εγκατασταθούν σε χωριά και κωμοπόλεις, θα πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος από την κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική. Με απλά λόγια: Η αρμοδιότητα καθορισμού των φόρων εισοδήματος και περιουσίας πρέπει να μεταβιβαστεί στους δήμους, και η κεντρική κυβέρνηση να εισπράττει μόνο τον ΦΠΑ - από τα έσοδα του οποίου μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό θα ενισχύει τους μειονεκτικούς ΟΤΑ. Τότε και μόνο τότε ένας δήμος θα μπορεί να απαλλάξει από το φόρο ακίνητης περιουσίας τους κατοίκους ενός χωριού, ή να ορίσει μεγαλύτερο αφορολόγητο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ορεινές κοινότητες, από εκείνο που ισχύει για τις επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών.

Δυστυχώς όμως οι δήμαρχοι, αντί να ασκούν ουσιαστική πολιτική, προτιμούν να σπαταλούν τα χρήματα που τους δίνει η κυβέρνηση κυρίως σε έργα βιτρίνας, και στη συνέχεια να εκδίδουν ψηφίσματα για να διατηρηθούν υπηρεσίες του περασμένου αιώνα. Θα μου πείτε, πάλι καλά που διαμαρτύρονται μόνο επειδή κλείνουν καταστήματα παροχής υπηρεσιών και δεν σηκώνουν "μαύρες σημαίες" επειδή ανοίγουν... σούπερ μάρκετ. Οπως και να το δούμε το θέμα, είναι μια πρόοδος κι αυτή.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:26