Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 13:26

Αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή

 

Βίντεο με παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στους δρόμους της Μεσσηνίας κάνει το γύρο του Διαδικτύου, ενώ απασχόλησε και αθηναϊκές έγκυρες ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Στο βίντεο, που έχει κινηματογραφήσει Μεσσήνιος με κάμερα αυτοκινήτου, καταγράφονται περιστατικά καθημερινής τρέλας από τους δρόμους της Μεσσηνίας, με πρωταγωνιστές ασυνείδητους οδηγούς που περνούν με κόκκινο, προσπερνούν αντικανονικά αγνοώντας τη διπλή διαχωριστική γραμμή ή οδηγούν αντίθετα σε μονόδρομο.

Σε μια κανονική χώρα, η δημοσίευση του βίντεο αν δεν προκαλούσε παραιτήσεις αρμοδίων, τουλάχιστον θα είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για την παραβατικότητα στους δρόμους. Στην Ελλάδα όμως θεωρούμε σχεδόν φυσιολογική την παραβίαση του κόκκινου και φυσικά δικαίωμα του καθενός την οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς κράνος.

Για αυτό προφανώς και κανένας δήμαρχος της Μεσσηνίας δεν ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μέτρα αστυνόμευσης των δρόμων, ενώ όλοι ζήτησαν μέτρα αστυνόμευσης των κατοικιών και των περιουσιών. Δυστυχώς όμως δεν αδιαφορούν μόνο οι δήμαρχοι για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στην άσφαλτο. Αδιαφορούν τόσο οι πολίτες όσο και οι φορείς δήθεν εκσυγχρονιστικών και πολιτιστικών αντιλήψεων.

Το 2018 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν στοιχεία) στην Πελοπόννησο έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 62 άνθρωποι, ενώ συνολικά στην Ελλάδα θρηνήσαμε 700 νεκρούς. Στον αντίποδα, η Νορβηγία πέρυσι είχε τους λιγότερους νεκρούς, μόλις 119 στην Ευρώπη. Μάλιστα πέρυσι στο Οσλο καταγράφηκε μόνο ένας νεκρός από τροχαίο δυστύχημα. Ολα αυτά βέβαια οφείλονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελαχιστοποιήσει τα ατυχήματα με την πρωτοβουλία «Vision Zero». Στην Ελλάδα ποια κυβέρνηση θα τολμήσει να αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία; Ποιος δήμαρχος θα ζητήσει μέτρα αστυνόμευσης των δρόμων με στόχο να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα; Δεν περιμένω απαντήσεις, πρωτοβουλίες περιμένω.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 13:01