Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2020 22:39

Η χαμένη ευκαιρία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Η χαμένη ευκαιρία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Παρακολουθώντας τη χαμηλή πτήση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τουριστικό κλάδο, αναρωτιόμουν αν οι πολιτικοί λόγοι της υστέρησης (γιατί υπάρχουν επίσης οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι, που έχουν αναλυθεί σε παλιότερα άρθρα) οφείλονταν σε αδυναμία της πρώην περιφερειακής αρχής να αντιληφθεί τη σύγχρονη οικονομία ή απλώς στην ανικανότητά της να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει.

Ακούγοντας όμως στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να δηλώνει υπερήφανος που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αποσπάσει το... 2,7% της πίτας των ταξιδιωτικών εσόδων, συνειδητοποίησα ότι δεν έχει σημασία να ασχολούμαστε με τα πολιτικά αίτια: Αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναδειχθεί, για να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, είναι το μέγεθος της ευκαιρίας που χάθηκε για την Πελοπόννησο την τελευταία δεκαετία.

Το μέγεθος της αποτυχίας (ή, αν προτιμάτε, της χαμένης ευκαιρίας) απεικονίζεται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 10,7 εκατομμύρια σε 21,4 εκατομμύρια, και στην Πελοπόννησο από 30.272 σε 153.286. Ουσιαστικά η Πελοπόννησος, από την επιπλέον πίτα των 10,7 εκατ.  επισκεπτών, κατάφερε να αποσπάσει μόνο 123.014 ταξιδιώτες. Με απλά λόγια: Η Πελοπόννησος απέσπασε μόνο το 1,1% της επιπλέον πίτας - και σίγουρα κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα ήταν ικανοποιημένος από αυτή την επίδοση.

Ας δούμε όμως και τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων, στα οποία απεικονίζονται καλύτερα τα στοιχεία των επισκέψεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος, οι διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 66 εκατ. το 2009 σε... 206 εκατ. το πρώτο εννεάμηνο του 2019, και στην Πελοπόννησο από 2 εκατ. το 2009 σε 5,5 εκατ. το πρώτο εννεάμηνο του 2019. Με απλά λόγια και πάλι: Ουσιαστικά η Πελοπόννησος, από την επιπλέον πίτα των 140 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, κατάφερε να αποσπάσει μόνο 3,5 εκατ. διανυκτερεύσεις. Απέσπασε δηλαδή μόνο το 2,5 % της επιπλέον πίτας - και σίγουρα κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα ήταν ικανοποιημένος από αυτή την επίδοση.

Πάμε τώρα στα στοιχεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 10,4 δισ. ευρώ το 2009 σε 17,8 δισ. ευρώ το πρώτο ενδεκάμηνο του 2019. Στην Πελοπόννησο το πρώτο εννεάμηνο του 2019 τα τουριστικά έσοδα άγγιξαν τα 360,2 εκατ. ευρώ (μειωμένα κατά 2 εκατ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018)  ενώ πέρυσι όλο το χρόνο διαμορφώθηκαν στα 415 εκατ. ευρώ. Για τα ταξιδιωτικά έσοδα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων όσο κι αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω στοιχεία, γιατί εκτός όλων των άλλων η Περιφέρεια που τις διαδέχτηκε το 2010 δεν ήταν οπαδός των... open data. Θα εμπιστευτώ όμως τον κ. Τατούλη που είπε στην τελευταία συνεδρίαση ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της Πελοποννήσου αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,6% των πανελλήνιων και άρα θα ήταν περίπου 62,4 εκατ. ευρώ. Αν λοιπόν δεν έχει κάνει λάθος ο κ. Τατούλης, η Πελοπόννησος από την επιπλέον πίτα των 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ κατάφερε να αποσπάσει (με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις) μόνο 353 εκατ. ευρώ. Αρα απέσπασε μόλις το 4,7 % της επιπλέον πίτας των ταξιδιωτικών εισπράξεων - και σίγουρα κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα ήταν ικανοποιημένος από αυτή την επίδοση.

Κάπου εδώ ίσως αναρωτηθείτε: Μα καλά, περιμένατε να πάρουμε μεγαλύτερο μερίδιο από τις Περιφέρειες που είχαν περισσότερες υποδομές; Οχι φυσικά. Θα περίμενα όμως ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έκλεινε τουλάχιστον την ψαλίδα των ξενοδοχειακών υποδομών, αφού το έλλειμμα σε κλίνες θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από τις δήθεν κορεσμένες Περιφέρειες της Κρήτης, του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ομως, μεταξύ των ετών 2010-2018 (δε υπάρχουν στοιχεία για το 2019)  δημιουργήθηκαν στο Νότιο Αιγαίο 40.344 νέες κλίνες, στην Κρήτη 26.021, στα Ιόνια Νησιά 12.929, στην Κεντρική Μακεδονία 5.668 και σε ολόκληρη την "ακόρεστη" Πελοπόννησο μόλις 1.870(!) νέες κλίνες. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποτυχημένης πολιτικής στον τομέα της προσέλκυσης τουριστικών επενδύσεων, αξίζει να σημειώσουμε ότι το "κορεσμένο" Νότιο Αιγαίο δημιούργησε περισσότερες νέες ξενοδοχειακές κλίνες από τις 39.984 που διέθετε συνολικά το 2018 η Πελοπόννησος...

Τόσοι ήταν, και για αυτά τα στοιχεία αισθάνονται περήφανοι. Το κοντέρ όμως μηδένισε και ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τη νέα περιφερειακή αρχή.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2023 19:21