Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 12:36

Οι "ναι μεν αλλά" και οι "όχι σε όλα"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Οι "ναι μεν αλλά" και οι "όχι σε όλα"

Αν και γνωρίζω ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη με κατοίκους κατά κύριο λόγο συντηρητικούς, και ότι τα πιο προοδευτικά μυαλά της Μεσσηνίας φεύγουν συνήθως για άλλες πολιτείες, με εξέπληξαν για μια ακόμα φορά πολλά από τα σχόλια που γράφτηκαν στο διαδίκτυο, κάτω από τα άρθρα μου για την ανάγκη νέων πεζοδρομήσεων ώστε να μειωθεί η χρήση του αυτοκινήτου στην Καλαμάτα.

Τα σχόλια αυτά μπορούν να ταξινομηθούν σε 2 κατηγορίες:

Στην πρώτη, των "ναι μεν αλλά", κυριαρχούν όσοι προτείνουν πάντα μια "συνολική λύση", εννοώντας περίπου ότι η πεζοδρόμηση της Υπαπαντής είναι άρρηκτα συνδεμένη με την... κλιματική αλλαγή και άρα πιθανόν δεν θα έπρεπε να γίνει πριν πέσει 2 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη.

Στη δεύτερη κατηγορία, των "όχι σε όλα", μπορεί κανείς να διακρίνει -μεταξύ άλλων- εκείνους που διαφωνούσαν τόσο με τη διάνοιξη της Νέας Εισόδου όσο και με την κατασκευή του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, θεωρώντας μάλλον ότι η οδός Αθηνών θα έπρεπε να είναι ακόμα η μοναδική δυτική πύλη εισόδου - έξοδου στην Καλαμάτα.

Εννοείται ότι τόσο οι "ναι μεν αλλά" όσο και οι "όχι σε όλα" δεν έχουν ουσιαστικά επιχειρήματα. Απλώς παπαγαλίζουν δημοφιλή συνθήματα, κοινοτοπίες και τσιτάτα, με στόχο να μην αλλάξει τίποτα (ιδίως αν υποστηρίζουν την παράταξη της εκάστοτε δημοτικής αρχής) - εκτός ίσως από τα πρόσωπα που διαχειρίζονται το δήμο (αν υποστηρίζουν τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις).

Για παράδειγμα: Διαφωνώντας με την πεζοδρόμηση της Υπαπαντής, λένε ότι πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας κυκλοφοριακής μελέτης. Οταν συμφωνήσεις μαζί τους, θα σου πουν ότι δεν αρκεί η μελέτη των κυκλοφοριακών φόρτων στο κέντρο της πόλης, αλλά θα πρέπει να μελετηθεί τόσο η συγκοινωνιακή σύνδεση της Καλαμάτας με τη Βέργα και τα Λέικα όσο και και με τη Μεσσήνη και την Μάνη. Μέχρι να ολοκληρωθούν βέβαια οι μελέτες αυτές, θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα και θα χρειαστεί να γίνει επικαιροποίησή τους προκειμένου να μη ληφθούν λάθος αποφάσεις. Οπως καταλάβατε, θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει η Καλαμάτα δημόσια συγκοινωνία που θα τη συνδέει με τη Μάνη και μετά να πεζοδρομηθεί η οδός Υπαπαντής.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι πολλοί "ναι μεν αλλά" και άλλοι τόσοι "όχι σε όλα" πιστεύουν αταλάντευτα 1) ότι ζουν στην ομορφότερη πόλη του κόσμου και 2) ότι δεν χρειάζεται να δουν άλλες πόλεις του κόσμου για να διαπιστώσουν αν ισχύουν όσα τους είπε κάποιος, κάποτε στην Καλαμάτα. Μάλιστα, έχω ακούσει πάρα πολλούς να λένε ότι... δεν υπάρχει άλλη πόλη με αστική παραλία στον κόσμο.

Φεγγάρι άραγε να έχει σε άλλες πόλεις ή μόνο από τον "ευλογημένο τόπο" είναι ορατή η Σελήνη;

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 12:36