Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 13:44

Πύλη της Πελοποννήσου το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πύλη της Πελοποννήσου το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Τον φετινό Ιανουάριο οι επιβάτες διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 εκατ. (1,038 εκατ. επιβάτες) σημειώνοντας άνοδο κατά 10,1%.

Αντίθετα, η κίνηση του εσωτερικού παρουσίασε μείωση -3,5%. Συνολικά η κίνηση του “Ελ. Βενιζέλος” σημείωσε αύξηση 5,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, αγγίζοντας τους 1,47 εκατ. επιβάτες. Υπενθυμίζεται πως το 2019 έκλεισε με νέο εντυπωσιακό ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Αθήνας, με την επιβατική κίνηση να ξεπερνά τους 25,57 εκατ. επιβάτες.

Και τα στοιχεία αυτά, αφενός επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βγαίνει ωφελημένη από την άνοδο του παγκόσμιου τουρισμού και αφετέρου αποδεικνύουν ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό το σχέδιο παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αναδειχθεί ως πύλη εισόδου της Πελοποννήσου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η διαδικασία παραχώρησης καθυστερήσει εξαιτίας του συνηθισμένου ρυθμού του ελληνικού Δημοσίου, όχι μόνο η Μεσσηνία αλλά και ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινδυνεύουν να χάσουν το νέο παγκόσμιο κύμα τουρισμού.

Ευτυχώς, σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, τόσο η πολιτική ηγεσία της Πελοποννήσου όσο και η επιχειρηματική κοινότητα δείχνουν ότι έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη λειτουργίας ενός σύγχρονου αεροδρομίου στην Περιφέρεια που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τους παγκοσμίως γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, της Επιδαύρου και της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι αρχαιολογικοί αυτοί χώροι εξυπηρετούνται κυρίως από το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" και οι επισκέπτες τους, που διαμένουν σε καταλύματα της Αττικής, έρχονται μονοήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο με νοικιασμένο αυτοκίνητο ή λεωφορείο από την Αθήνα. Ετσι δαπανούν περισσότερα χρήματα στην Αττική (διαμονή, μεταφορά κ.λπ.) και ελάχιστα για έναν καφέ και ένα γεύμα στην Πελοπόννησο. Αν το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" μετατραπεί σε πύλη της Πελοποννήσου είναι βέβαιο ότι με τις αφίξεις θα αυξηθούν τόσο οι διανυκτερεύσεις όσο και η πληρότητα των ξενοδοχείων σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Ηλεία. Αντιθέτως η Κορινθία θα συνεχίσει να εξυπηρετείται κυρίως από το "Ελ. Βενιζέλος" και η Αχαΐα από τον Αραξο.

Κλείνοντας θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι με αυστηρά ορθολογικά κριτήρια ο στρατηγικός στόχος της αναβάθμισης του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως με παράλληλη λειτουργία της 120 ΠΕΑ. Είναι έτοιμη η Μεσσηνία να συζητήσει ενδεχόμενη μετακίνηση της 120 ΠΕΑ, προκειμένου οι εγκαταστάσεις της να αξιοποιηθούν ως βάσεις αεροπορικών εταιρειών; Προσωπικά εκτιμώ ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι το μόνο που απομένει είναι να είναι συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία η πολιτική ηγεσία του νομού και της Πελοποννήσου.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 20:59