Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 12:21

Επτά μήνες... φαγούρα για τα έργα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Επτά μήνες μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, η Μεσσηνία περιμένει ακόμα με αγωνία να ενημερωθεί επίσημα για τα οδικά έργα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, Καλό Νερό – Τσακώνα, και για την αναβάθμιση του αερολιμένα "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος".

Αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες (αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος, αεροδρόμιο στο Καστέλι, μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ.) και είναι τουλάχιστον παράλογο να θεωρούμε πως η Μεσσηνία είναι το κέντρο της Ελλάδας και του κόσμου. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει σε ένα 7μηνο όσα δεν έγιναν, εξαιτίας της ύφεσης αλλά και πολιτικών λαθών, την τελευταία δεκαετία. Οσο όμως κι αν προσπαθώ να βρω ελαφρυντικά για την επικοινωνιακή κυβερνητική πολιτική αναφορικά με τα έργα της Μεσσηνίας, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο επικοινωνιακό - και ότι οι πρόωρες διαρροές, που καλλιέργησαν προσδοκίες για γρήγορη έναρξη των έργων, ουσιαστικά οριοθετούν και την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να μετεξελιχθεί σε σύγχρονο αστικό κόμμα.

Στην πραγματικότητα, η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν θέλουν και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα εκσυγχρονιστικά βήματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ την ίδια ώρα οι γαλάζιοι βαρόνοι ενδιαφέρονται πρωτίστως να διατηρήσουν το πολιτικό τους φέουδο και δευτερευόντως για όλα τα άλλα. Σε κάθε περίπτωση και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν περιμέναμε από τα γαλάζια στελέχη της Μεσσηνίας να βάλουν πλάτη π.χ. στην αντικαπνιστική εκστρατεία, γνωρίζοντας ότι η καπνοβιομηχανία είναι μια από τις ατμομηχανές της τοπικής οικονομίας. Δεν θα ήταν όμως παράλογο να προστατευτεί στα πρώτα του βήματα ο άπειρος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Τελικώς, με συνευθύνη και του υπουργείου, στη Μεσσηνία καλλιεργήθηκε ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας για τα οδικά έργα και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ο αμείλικτος χρόνος διέψευσε όμως τις προσδοκίες και, μεταξύ άλλων, απέδειξε ότι η αβάσιμη υπεραισιοδοξία μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ κατά εκείνων που την καλλιεργούν.

Ειλικρινά δεν ξέρω ούτε τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα έργα της Μεσσηνίας ούτε το χρόνο που αυτές θα ανακοινωθούν. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ένας κύκλος διαρροών και αντιδικιών ενδέχεται να έχει ολέθριες επιπτώσεις στα έργα. Ετσι κι αλλιώς, οι επτά μήνες φαγούρα είναι ήδη πολλοί.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 21:01