Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 16:58

Χαράσσουν δρόμους μετρώντας ψηφαλάκια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Το έργο κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά εξαιτίας πολιτικών συγκρούσεων για τη νομή της εξουσίας και εξυπηρέτησης ιδιωτικών μικροσυμφερόντων, που θέλουν είτε ο δρόμος να περνάει έξω από το μαγαζί τους είτε να σωθούν οικονομικά με τα χρήματα των απαλλοτριώσεων.

Ο "γαλάζιος εμφύλιος" για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ενδεχομένως να έχει ολέθριες συνέπειες στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, κάτω από την οποία είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητος ο κύριος όγκος της ευθύνης όσων διαχειρίστηκαν τις μελέτες του δρόμου από την εποχή των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων έως σήμερα.

Υπενθυμίζω ότι από την αρχή του κακόγουστου σίριαλ είχα ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της κατασκευής ενός ασφαλούς αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδους κόμβους. Με λύπη μου όμως διαπιστώνω ότι σχεδόν κανένας πολιτικός δεν ασχολείται με την ασφάλεια των οδηγών και ότι οι περισσότεροι νοιάζονται κυρίως για την χάραξη του δρόμου με στόχο τα ψηφαλάκια των μικροϊδιοκτητών που θέλουν να γίνουν καφετζήδες στην εθνική ή εισοδηματίες από απαλλοτριώσεις. Για αυτό και οι αρχικές μελέτες τροποποιήθηκαν προβλέποντας τη δημιουργία 14 ισόπεδων κόμβων από την Καλαμάτα έως τον Ριζόμυλο και κυκλοφορία τρακτέρ στον καινούργιο δρόμο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η παραλιακή χάραξη είναι ανούσια (και όχι ασύμφορη όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου), αφού τις ίδιες κυκλοφοριακές ανάγκες μπορεί να εξυπηρετήσει και ένας δημοτικός δρόμος που θα κατασκευαστεί με την πράξη εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών της Καλαμάτας και του Ασπροχώματος. Δυστυχώς όμως οι δήμαρχοι της Καλαμάτας αρνούνται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η διάνοιξη των δρόμων και για αυτό θέλουν αφενός να πληρώσει τις απαλλοτριώσεις η κυβέρνηση και αφετέρου να μην κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος, προκειμένου να διατηρήσουν τα οικιστικά τους προνόμια οι ιδιοκτήτες του Ασπροχώματος. Ουσιαστικά η βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος -αν και εφόσον είναι συμφέρουσες οι απαλλοτριώσεις στο Δήμο Μεσσήνης- δείχνει να είναι μονόδρομος, αρκεί ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας να ξεκινά από τον κόμβο του “Μορέα”, καθώς οι απαλλοτριώσεις στον οικισμό του Ασπροχώματος και της Καλαμάτας ενδέχεται να κοστίσουν περισσότερο από ό,τι το υπόλοιπο έργο.

Με απλά λόγια: Για να απαντήσουμε στο ερώτημα της χάραξης θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο είδος του δρόμου που θέλουμε. Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης γνωμοδοτώντας υπέρ του ανοιχτού δρόμου και των ισόπεδων κόμβων, κατέστησαν ανούσια την παραλιακή χάραξη και άρα επέλεξαν τη χάραξη του “Μορέα”. Αν το έκαναν κατά λάθος, απλώς είναι πιο επικίνδυνοι και από εκείνους που χαράσσουν δρόμους μετρώντας ψηφαλάκια. (Οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και της "μουγκής" επιχειρηματικής κοινότητας θα αναλυθούν στο φύλλο του Σαββατοκύριακου).

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 16:57