Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 17:37

Ενας ακόμα δρόμος με... μεγάλη ιστορία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ενας ακόμα δρόμος με... μεγάλη ιστορία

Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, γνωμοδοτώντας υπέρ του ανοιχτού δρόμου και των ισόπεδων κόμβων, κατέστησαν ανούσια την παραλιακή χάραξη και άρα επέλεξαν τη χάραξη του “Μορέα”.

Αν το έκαναν κατά λάθος, απλώς είναι πιο επικίνδυνοι κι από εκείνους που χαράσσουν δρόμους μετρώντας ψηφαλάκια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληγε το χθεσινό μας άρθρο για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, ο οποίος σχεδιάζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά από 15 χρόνια μελετών κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, επειδή κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση αποδεικνύονται η μια πιο αναποτελεσματική από την άλλη.

Υπενθυμίζοντας ότι οι αρχικές μελέτες για το δρόμο ξεκίνησαν επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και ότι επικαιροποιήθηκαν με χρήματα του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, αναρωτιέμαι αν τελικώς θα χρησιμοποιηθούν ή αν ο ανάδοχος θα τις πετάξει στο καλάθι των αχρήστων και θα χαράξει έναν εντελώς νέο δρόμο, όπως προβλέπει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο δρόμος που θα κατασκευαστεί δεν θα έχει καμία σχέση με τον δρόμο που προέβλεπαν οι αρχικές μελέτες, τις οποίες πλήρωσαν οι φορολογούμενοι.

Από εκεί και πέρα κανένας αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει ούτε τη χάραξη του δρόμου ούτε ποιες μελέτες θα απαιτηθούν ακόμα, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις -και για λόγους που ελπίζω να μας εξηγήσει ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής-, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκατέλειψε το σχέδιο της παραλιακής χάραξης και προωθεί τη διαγωνιστική διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, ενώ επέλεξε να ακολουθήσει τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα στη Μεσσηνία, δεν έπραξε το ίδιο και για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα της Κρήτης, όπου ακύρωσε ουσιαστικά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που είχε ακολουθηθεί. Κανένας όμως μέχρι τώρα δεν εξήγησε στους Μεσσήνιους γιατί ο ανταγωνιστικός διάλογος κρίνεται αποτελεσματικός στη Μεσσηνία και αναποτελεσματικός στην Κρήτη.

Κανένας επίσης δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους Μεσσήνιους για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του ανταγωνιστικού διαλόγου. Τόσο ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο νυν Κώστας Καραμανλής θεώρησαν περιττό να μας ενημερώσουν, όχι μόνο για το χρόνο αποπεράτωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης του έργου. Στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο όσοι υποστηρίζαμε από την αρχή ότι ο "Μορέας" σχεδίασε μόνο μια γραμμή στο χάρτη - κι ότι οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, σε αντίθεση με τους αυτοκινητόδρομους, δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Καταρχάς αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο όσοι υποστηρίζαμε ότι θα κατασκευαστεί τελικά δρόμος ταχείας κυκλοφορίας με ισόπεδους κόμβους, και όχι ένας ασφαλής και γρήγορος κλειστός αυτοκινητόδρομος όπως άφηναν να εννοηθεί οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών. Στη συνέχεια μας έλεγαν ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά τώρα μαθαίνουμε ότι τελικά ο ανάδοχος θα δανειστεί από ιδιωτικές τράπεζες με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ανεξάρτητα όμως από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις διαφωνίες για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε αν τελικώς αληθεύουν οι φήμες περί απόρριψης της παραλιακής χάραξης επειδή δεν υπήρχε συνδετήριος δρόμος με το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος". Προσωπικά έχω ακούσει 3-4 διαφορετικές εκδοχές, και ειλικρινά δεν ξέρω αν είναι χειρότερη αυτή που θέλει να μην υπάρχει καν πρόβλεψη για συνδετήριο δρόμο, ή εκείνη που αναφέρει ότι ο συνδετήριος "ξεχάστηκε" σε κάποιο συρτάρι προκειμένου να απορριφθεί η παραλιακή χάραξη.

Κλείνοντας, με την ευχή να μη χρειαστεί να επανέλθω, απλώς θα επισημάνω ότι κατά την ταπεινή μου άποψη η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη χάθηκε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όταν ο πρώην πρωθυπουργός φοβήθηκε να προχωρήσει σε επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα", για να μην κατηγορηθεί ότι φτιάχνει το δρόμο... για το χωριό του. Σήμερα, ο σημαντικός αυτός δρόμος κινδυνεύει από πολιτικούς που φοβούνται τη σκιά τους κι αφήνουν τους τεχνοκράτες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα - και ο νοών νοείτο.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 21:20