Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020 22:30

Μαζέψτε σπίτι γέρους και παιδιά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Μαζέψτε σπίτι γέρους και παιδιά

Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού ελήφθησαν σχετικά γρήγορα, καθώς το πάθημα της Ιταλίας δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές στη λήψη των αποφάσεων.

Η αποτελεσματικότητά τους όμως θα κριθεί από το βαθμό εφαρμογής τους, καθώς ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να συμπεριφέρεται απερίσκεπτα θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση έκλεισε εγκαίρως τα ΚΑΠΗ, εκατοντάδες υπερήλικες και ηλικιωμένοι συνεχίζουν να συνωστίζονται σε καφενεία και καφετέριες χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους. Δυστυχώς τόσο τα παιδιά τους όσο και οι καταστηματάρχες ανέχονται την απερίσκεπτη συμπεριφορά τους θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν μετά το κλείσιμο των σχολείων, καθώς δεκάδες μαθητές γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι και από καφετέρια σε καφετέρια απειλώντας να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια περιορισμού του ιού. Προφανώς οι γονείς τους δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίον εκθέτουν την ίδια την οικογένειά τους και για αυτό αφήνουν ανεξέλεγκτα τα παιδιά τους.

Την επικινδυνότητα της κατάστασης δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει και πολλοί μαγαζάτορες (ειδικά καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας) που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των πελατών τους. Κάποια μαγαζιά μάλιστα δεν έχουν ούτε απολυμαντικό για τους εργαζόμενους και τους πελάτες τους.

Το παζλ της ανευθυνότητας συμπληρώνουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί που ακολουθούν ασθμαίνοντας την κυβέρνηση αντί να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως και να λάβουν δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού. Προσωπικά περίμενα και από τα κόμματα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών και την εφαρμογή των μέτρων, αλλά αποδεικνύεται ότι η απομαζικοποίησή τους δεν είναι τυχαία, καθώς έχουν χάσει τα αντανακλαστικά που πρέπει να διαθέτει ένας οργανισμός για να συσπειρώσει τουλάχιστον τα μέλη του.

Κλείνοντας, θα ήταν λάθος να μην εκθειάσουμε την άψογη στάση των περισσότερων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών υπαλλήλων που τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Θα ήταν λάθος επίσης να μην εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μάχες για τις ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς το έργο τους και η προσφορά τους κινδυνεύει από την απερίσκεπτη συμπεριφορά όσων παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας της υγείας. Θα αφήσουμε τους απερίσκεπτους να τα τινάξουν όλα στον αέρα;

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 21:03