Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 13:38

Γιατί το σύστημα υγείας είναι αναποτελεσματικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Γιατί το σύστημα υγείας είναι αναποτελεσματικό

Οι οπαδοί της θεωρίας του λεφτόδεντρου, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των πολιτών για τον κορονοϊό, βγήκαν από τα λαγούμια τους και ζητούν γενικώς και αορίστως "λεφτά για την υγεία".

Είναι οι ίδιοι που ζητούν ένα κέντρο υγείας σε κάθε χωριό, εμποδίζοντας με τη στάση τους να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας που δεν θα σπαταλά τα χρήματα των ασφαλισμένων συντηρώντας αναποτελεσματικές υγειονομικές μονάδες.

Με απλά λόγια: Το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί επειδή καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να συγκρουστεί, όχι μόνο με τα μεγαλοσυμφέροντα (προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών), αλλά και με τα μικροσυμφέροντα (τοπικά και συντεχνιακά) που ροκανίζουν τα χρήματα των ασφαλισμένων. Μικρά και μεγάλα συμφέροντα στοιχίζονται πίσω από όσους ζητούν απλώς περισσότερα λεφτά για την υγεία, παραβλέποντας ότι την εποχή των παχιών αγελάδων η αύξηση της δημόσιας δαπάνης κατέληξε στα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους ασφαλισμένους.

Η Ελλάδα όμως θα αποκτήσει ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν πολλοί γιατροί από τα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία θα στελεχώσουν ένα καλά εξοπλισμένο νοσοκομείο σε κάθε Περιφέρεια. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα παρέχεται από κινητές μονάδες, αλλά και από τοπικά ιατρεία όπου δεν θα απασχολείται περισσότερο ιατρικό δυναμικό απ' όσο χρειάζεται - καθώς, μεταξύ άλλων, μεγάλο μέρος της συνταγογράφησης μπορεί να γίνεται από νοσηλευτές.

Μόνο έτσι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μπορέσει ν' αποκτήσει τις αναγκαίες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να μην τρέχουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους στο Ρίο και την Αθήνα. Αντιθέτως, αν συνεχιστεί η σπατάλη χρημάτων για να διατηρηθούν τα τοπικά... διαμετακομιστικά κέντρα (που αλλού "βαφτίζονται" νοσοκομεία και αλλού κέντρα υγείας), είναι σίγουρο όχι μόνο ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία του, αλλά και ότι θα συνεχιστεί η φυγή των Ελλήνων γιατρών προς τις χώρες που έχουν -ή θέλουν να αποκτήσουν- ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024 10:52