Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 20:06

Γιατί καθυστέρησε ο εκσυγχρονισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Γιατί καθυστέρησε ο εκσυγχρονισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος καθώς, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει τη μετακίνηση παραγωγικών συντελεστών που μέχρι σήμερα υποαπασχολούνται σε αναποτελεσματικές υπηρεσίες, προς τον τομέα της Υγείας ο οποίος θα αναβαθμιστεί σημαντικά μετά την πανδημία του κορονοϊού. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, τόσο οι συντεχνίες όσο και η πολιτική ελίτ της Ελλάδας έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καθυστερήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, αγνοώντας τις επιπτώσεις που έχει η υστέρηση αυτή τόσο στο εθνικό εισόδημα όσο και στις κοινωνικές σχέσεις.

Για του λόγου το ασφαλές υπενθυμίζω ότι οι τοπικές αρχές "αγωνίστηκαν" για να μην κλείσουν τα ζημιογόνα τραπεζικά καταστήματα της περιοχής τους, αντί να δημιουργήσουν υπηρεσίες που θα μπορούν να εξυπηρετούν τους ψηφιακά αναλφάβητους υπερήλικους δημότες. Υπενθυμίζω επίσης ότι ελάχιστοι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα ένα σχέδιο δημιουργίας "ηλεκτρονικού δήμου" που θα αντικαταστήσει τους σημερινούς πολυπρόσωπους και δυσκίνητους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Για λόγους που φυσικά δεν μπορούν να περιγραφούν και να αναλυθούν σε ένα άρθρο, η ελληνική κοινωνία έχει πειστεί σχεδόν πλήρως ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας θα καταστρέψει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα δημιουργήσει - και γι’ αυτό αντιστέκεται πεισματικά σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού. Η αντίστασή της ξεπερνά, μάλιστα, τόσο τα στενά όρια της συντήρησης, που επιδιώκει να καθυστερήσει τις αλλαγές προκειμένου να κερδίσει χρόνο ώστε να προσαρμοστούν όλες οι παραγωγικές μονάδες στα νέα δεδομένα, όσο και τα ωφελιμιστικά όρια του κάθε εργαζόμενου που πολύ λογικά δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του.

Οι περισσότεροι Ελληνες θέλουν να μην αλλάξει τίποτα στην παραγωγική δραστηριότητα, αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρει η σύγχρονη ψηφιακή οικονομία. Ετσι, το αίτημα διατήρησης αντιπαραγωγικών θέσεων εργασίας όχι μόνο θεωρείται ηθικά ενάρετο, αλλά και παραμένει πολύ ψηλά στην κλίμακα των πολιτικών αξιών.

Με απλά λόγια: Κόμματα, κυβερνήσεις και τοπικοί άρχοντες στην Ελλάδα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι θέσεις εργασίας είναι ιερές και ότι στο βωμό τους μπορεί να θυσιαστεί ακόμα και η ανάπτυξη που θα δημιουργούσε νέες, πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός