Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 22:38

Πόσα εκατομμύρια θα πάρει ο "Μορέας"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πόσα εκατομμύρια θα πάρει ο "Μορέας"

"Με 73,6 εκατ. ευρώ έχει επιδοτηθεί ο "Μορέας" από το 2016 έως σήμερα, ενώ η επιδότηση του τελευταίου εξαμήνου ανέρχεται σε 8,8 εκατ. ευρώ".

Η είδηση αυτή που δημοσιεύτηκε στην "Ε" έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, καθώς πολλοί πολίτες δεν είχαν συνειδητοποιήσει τους επαχθείς όρους της "λεόντειας σύμβασης" που προετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τελικά ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" η σύμβαση προβλέπει: "Το Δημόσιο δέχεται να καταβάλει έως 330 εκατ. ευρώ ως επιπρόσθετη επιδότηση λειτουργίας, σε περίπτωση που τα έσοδα του παραχωρησιούχου εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Η επιδότηση αυτή θα δοθεί πλέον των 199 εκατ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την αρχική σύμβαση παραχώρησης του 2007. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας δεν θα βασίζεται μόνο στα έσοδα από τα διόδια, αλλά θα συνυπολογίζονται και τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς αυτά να εγκρίνονται από το Δημόσιο. Επίσης, ο ΦΠΑ της πρόσθετης επιδότησης βαρύνει το Δημόσιο". Υπενθυμίζεται ότι ο "Μορέας" έχει λάβει στο παρελθόν ως αποζημίωση 68,4 εκατ. ευρώ για καθυστέρηση της έναρξης παραχώρησης και 5,7 εκατ. ευρώ για καθυστερημένη καταβολή δύο δόσεων της χρηματοδοτικής συμβολής. Και μέσω διαιτησίας 9,7 εκατ. ευρώ για απώλεια εσόδων από διόδια (συνολικά 83,8 εκατ. ευρώ).

Το Δεκέμβριο του 2014 σχολιάζοντας την αναθεώρηση της σύμβασης γράφαμε σε αυτήν εδώ τη στήλη: "Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο "Μορέας" παρέλαβε και λειτουργεί το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα που κατασκευάστηκε με χρήματα του Δημοσίου και ότι απλώς διαπλάτυνε το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου Κόρινθος - Τρίπολη. Ουσιαστικά κατασκεύασε μόνο τα τμήματα Τρίπολη - Παραδείσια και Τσακώνα - Θουρία, τις σήραγγες σε “κεραίες” και Νιοχώρι, καθώς και τη δεύτερη σήραγγα στο Αρτεμίσιο. Για αυτά τα λίγα χιλιόμετρα -εκτός από τα διόδια- έχει εισπράξει λόγω καθυστερήσεων μέχρι τώρα 83,8 εκατομμύρια ευρώ και θα εισπράξει άλλα 75,9 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά θα εισπράξει δηλαδή το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 159,7 εκατομμυρίων ευρώ. Και μαζί με τα 330 εκατομμύρια που θα πληρώσει το Δημόσιο σε βάθος 30ετίας, ο "Μορέας" θα τσεπώσει 489,7 εκατομμύρια ευρώ. Με απλά λόγια: Το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει μισό δισεκατομμύριο για μισό δρόμο, αφού ο υπόλοιπος παραδόθηκε κατασκευασμένος. Και κανένας δεν εντυπωσιάζεται από αυτή τη σύμβαση παραχώρησης αλά ελληνικά. Ουσιαστικά ο μόνος κερδισμένος είναι ο "Μορέας" και ο μεγάλος ζημιωμένος το Δημόσιο, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος. Από την πλευρά της η εταιρεία καλά κάνει και προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της. Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αντικειμενικό σκοπό έχουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους και λογικό είναι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του δημόσιου τομέα. Ομως πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι η σύμβαση παραχώρησης είναι “λεόντειος” σε βάρος του Δημοσίου".

Το μόνο που έχω να προσθέσω σήμερα είναι ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υποδομών που εισηγήθηκαν την παραπάνω σύμβαση όχι μόνο δεν λογοδότησαν ποτέ στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά εισηγούνται κιόλας τις αλλαγές για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Ετοιμαστείτε για νέες επιδοτήσεις.

lathanasis@yahoo.gr 

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 19:19