Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 21:54

Η επόμενη μέρα του τουρισμού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Η επόμενη μέρα του τουρισμού

"Εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμείνουν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τοπικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, ακόμη και οι εθνικές οικονομίες των πληγεισών χωρών ενδέχεται να έχουν τεράστια προβλήματα" προειδοποιεί έκθεση της Deutsche Bank - σύμφωνα με την οποία, ο τουρισμός και οι μεταφορές συμβάλλουν στο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 20,6%, στης Ιταλίας κατά 13% και στης Ισπανίας κατά 14,6%. 

Τα στοιχεία αυτά για τη συμβολή των μεταφορών και του τουρισμού στο ΑΕΠ δείχνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας θα πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού περισσότερο από τις υπόλοιπες οικονομίες του Νότου, και ότι οι προτάσεις που ακούγονται μέχρι στιγμής, περί… ανάστασης της εγχώριας αγοράς μόνο με Ελληνες, μόνο ως κακό ανέκδοτο μπορούν να χαρακτηριστούν.
Βεβαίως ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός επιχειρηματιών, που επιβιώνει ροκανίζοντας ευρωπαϊκούς πόρους, θαλασσοδάνεια και επιδοτήσεις, έχει πολλούς λόγους να μην ανησυχεί για τη μείωση των αλλοδαπών επισκεπτών - αφού θα καλύψει για ακόμα μια φορά τη ζημιά με ζεστό χρήμα των φορολογούμενων πολιτών. Στην απέναντι όχθη όμως, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που στηρίζεται αποκλειστικά στους πελάτες του αγωνιά για την επιβίωσή του, αφού μεταξύ άλλων δεν γνωρίζει ούτε καν πότε θα ξημερώσει η επόμενη μέρα μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Ετσι κι αλλιώς, η επόμενη μέρα στους κλάδους των μεταφορών, της εστίασης, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας δεν θα είναι ίδια με την προ κορονοϊού εποχή, καθώς οι πολίτες θα χρειαστούν πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, για να ξεπεράσουν το σοκ της καραντίνας. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, όπου αρκεί η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής, στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο μέρα μεσημέρι.
Για παράδειγμα, πολλά καταστήματα εστίασης θα χρειαστεί να μειώσουν τα τραπέζια τους ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή οι πελάτες τους - και η μείωση αυτή κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστο θα αφήσει το ταμείο και τις θέσεις εργασίας. Ούτε θα επιτραπούν τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό, αν δεν βρεθεί πρώτα ένα ασφαλές τεστ που θα πιστοποιεί την υγεία των ταξιδιωτών. Αλλά και να επιτραπούν...
Δυστυχώς λοιπόν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή το θέμα της επανεκκίνησης του ευρύτερου τουριστικού κλάδου μετά την πανδημία του κορονοϊού. Αν ήταν επαρκώς σοβαρή θα είχε ζητήσει ήδη από την Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει ταξιδιωτικά κουπόνια σε όλους τους πολίτες της, προκειμένου να στηριχτούν οι οικονομίες του Νότου. Με απλά λόγια: Αν δεν έρθουν στην Ελλάδα τουλάχιστον οι μισοί αλλοδαποί επισκέπτες από τα 20 εκατομμύρια που ήρθαν πέρσι, η νέα οικονομική ύφεση θα διαλύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, προκαλώντας αναταράξεις μπροστά στις οποίες όσα ζήσαμε την τελευταία δεκαετία θα θυμίζουν εκδρομή προσκόπων.
Εννοείται ότι αν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύσουν ολόκληρο το καλοκαίρι, οι προβλέψεις για την οικονομία θα είναι εφιαλτικές.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 21:21