Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 21:32

Ωρα αποφάσεων για το δήμαρχο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δίνει την ευκαιρία στο Δήμο Καλαμάτας να δημιουργήσει μια πόλη φιλική στους πεζούς και τους επισκέπτες, καθώς προβλέπει:

α) Τη δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών και ποδηλάτου και β) τη δημιουργία περιοχής ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας. Οι παραπάνω αποφάσεις μπορούν να ληφθούν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και να ισχύσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου σε συνδυασμό με την αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας έχει προτείνει μεταξύ άλλων "να επεκταθεί περαιτέρω η πεζοδρόμηση της οδού Αριστομένους από το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος (οδός Κροντήρη) έως τη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου - Φραντζή. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για όλη τη Σιδ. Σταθμού. Τέλος, να πεζοδρομηθεί η οδός Ναυαρίνου από την οδό Φαρών μέχρι τη διασταύρωση Ναυαρίνου - Καρακούση (Horizon Blu)". Στην εισήγησή της η αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Κατερίνα Μπάμπαλη τόνισε: "Λόγω της αγνώστου διάρκειας της πανδημίας προτείνουμε και στηρίζουμε την πεζοδρόμηση κάποιων δρόμων τόσο του κέντρου της πόλης μας όσο και της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, έστω και με προσωρινή ρύθμιση. Στόχος μας η διευκόλυνση του περιπάτου των κατοίκων της πόλης μας και των επισκεπτών της σε μεγαλύτερη έκταση με όρους ασφάλειας. Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει αξιοποίηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες με όφελος ψυχολογικό, υγειονομικό και οπωσδήποτε περιβαλλοντικό με λιγότερη χρήση αυτοκινήτων".

Εμείς το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι τελείωσαν τα ψέματα και οι δικαιολογίες για τη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος καλείται να αποφασίσει αν θέλει μια πόλη ευρωπαϊκή ή μια πόλη τριτοκοσμική. Καλείται να αποφασίσει αν θα γράψει Ιστορία ή αν θα μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αφού η πόλη έτσι και αλλιώς είναι "καταδικασμένη" να προοδεύσει. Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη συνεχόμενων τραπεζοκαθισμάτων στο βόρειο πεζοδρόμιο και στο μισό οδόστρωμα της Ναυαρίνου, καθώς και η δημιουργία ποδηλατόδρομου στο υπόλοιπο τμήμα της θα απελευθερώσει πλήρως το νότιο πεζοδρόμιο, ώστε να κινούνται άνετα οι πεζοί σε αυτό. Η άλλη λύση είναι να δοθεί στους ποδηλάτες όλο το νότιο πεζοδρόμιο και να κατέβουν οι πεζοί στο νότιο οδόστρωμα της Ναυαρίνου.

Θα τολμήσει ο δήμαρχος ή θα χάσουμε μια ακόμα τετραετία;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 13:47