Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 18:12

Στρωμένος με αφέλεια ο δρόμος για την κόλαση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Στρωμένος με αφέλεια ο δρόμος για την κόλαση

 

Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες για να αντιληφθείς ότι το μεταναστευτικό και τα εθνικά θέματα έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, μεταθέτοντας χαμηλότερα στην ατζέντα τα προβλήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της διανομής του εισοδήματος.

Στην πραγματικότητα, όποιος δεν έχει κομματικές ή άλλες παρωπίδες, κάνοντας μια βόλτα στα κοινωνικά δίκτυα θα συνειδητοποιήσει ότι η μεσαία τάξη της Ελλάδας αντιμετωπίζει πλέον ως απειλή τους μετανάστες και ότι οι φόβοι της αυτοί ενισχύουν τον δεξιόστροφο εθνολαϊκισμό.

Σύμφωνα με το κυρίαρχο αφήγημα του δεξιόστροφου εθνολαϊκισμού, το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο οδήγησε στη χρεοκοπία την ελληνική οικονομία με στόχο να επιταχύνει την εγκατάσταση μουσουλμάνων μεταναστών, ώστε να αλλοιωθεί η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού. Κύριος στόχος του δεξιόστροφου εθνολαϊκιστικού αφηγήματος είναι ο επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος και το ίδρυμά του Open Society Foundations, που μεταξύ άλλων έχει διαθέσει 11 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπίες και 12 δισ. δολάρια για τη μείωση της φτώχειας, την αύξηση της διαφάνειας, υποτροφίες και πανεπιστήμια. Η εβραϊκή καταγωγή του Σόρος και η στήριξη που παρείχε στην προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της Βόρειας Μακεδόνιας τον έκαναν εύκολο στόχο των Ελλήνων αντισημιτών, εθνικιστών αλλά και κομμουνιστών, που συνέδεσαν τη δράση του με κάθε χρηματοδοτούμενη ΜΚΟ στήριξης των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων. Δυστυχώς, αυτό το αφήγημα έμεινε στο απυρόβλητο τόσο από τη δεξιά δημοκρατική πτέρυγα (που βολευόταν με τις αντιδράσεις για τη Βόρεια Μακεδονία) όσο και από τις αριστερές δημοκρατικές δυνάμεις (που βολεύονταν με τις αντικαπιταλιστικές στροφές του ποιήματος).

Ετσι φτάσαμε, 10 χρόνια μετά την άτυπη χρεοκοπία του 2010, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων να πιστεύει ότι το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο έχει σχεδιάσει την "εισβολή" εκατομμυρίων μουσουλμάνων στην Ελλάδα - και ότι η επεκτατική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν απλώς εξυπηρετεί τους σκοπούς του Τζορτζ Σόρος και άλλων καπιταλιστών. Ανοίγοντας παρένθεση, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο μέσος πολίτης που είδε το εισόδημά του να μειώνεται θα πιστέψει με μεγάλη ευκολία οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας, αρκεί να μη χρειαστεί να παραδεχτεί ότι ευθύνεται σ’ ένα μικρό ποσοστό και ο ίδιος για τη χρεοκοπία του 2010, επειδή εμπόδισε κάθε μεταρρύθμιση που θα οδηγούσε σε απελευθέρωση της αγοράς και σε οικονομική ανάπτυξη. Ουσιαστικά η δεκαετής οικονομική ύφεση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, και οι θεωρίες συνωμοσίας που απελευθερώθηκαν απειλούν πραγματικά να παρασύρουν τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Αδικα λοιπόν ανησυχούν οι Καλαματιανοί που δεν θέλουν να έρθουν μετανάστες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα; Είναι αβάσιμη η ανησυχία των Φιλιατρινών που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αύξηση των αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή; Μπορεί η Μεσσηνία και η Ελλάδα γενικότερα να υποδεχτούν εκατομμύρια μετανάστες από Ασία και Αφρική; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ούτε εύκολες ούτε απλοϊκές είναι. Ετσι κι αλλιώς οι απαντήσεις, τόσο για το μεταναστευτικό όσο και γενικότερα για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και παραγωγικών συντελεστών στο παγκόσμιο χωριό, δεν θα δοθούν ούτε σε τοπικό ούτε σε περιφερειακό, ούτε καν σε εθνικό επίπεδο. Θα δοθούν από τους ηγέτες των οικονομικών υπερδυνάμεων του πλανήτη, που ως γνωστόν δεν αποφασίζουν πάντα με ορθολογικά κριτήρια και με γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και άλλες χώρες να σηκώνουν τείχη για τους μετανάστες και να επιβάλλουν δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα, όπως κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή μια επιστροφή στον "εθνικό καπιταλισμό", αν και η οικονομική αλληλεξάρτηση των κρατών είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά αυτοακυρώνεται κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που περιορίζεται εντός στενών γεωγραφικών ορίων. Ακόμα και μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνες τους απέναντι σε οικονομικές υπερδυνάμεις όπως είναι σήμερα η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία και αύριο η Βραζιλία, η Ρωσία και ίσως η Τουρκία. Η Ελλάδα μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναγκαστικά θα μετατραπεί σε άτυπο προτεκτοράτο μιας υπερδύναμης που θα τη χρησιμοποιεί ως... θερινή κατοικία για την κουρασμένη μεσαία τάξη της.

Εννοείται ότι κανένας Ελληνας εθνικιστής, πολέμιος του παγκόσμιου καπιταλισμού, δεν έχει σκεφτεί ποτέ ότι "ο αγών του" ενδέχεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε Φλόριντα της... Κίνας, και την Καλαμάτα σε Chinatown, στην οποία θα κατοικεί και μια μικρή μειονότητα Μεσσηνίων. Απλώς συνεχίζει να πιστεύει ότι για όλα φταίνε οι μετανάστες και τα εισαγόμενα προϊόντα.

Δεν είναι ο μόνος που έχει αυταπάτες, ούτε ο μόνος που πιστεύει ότι “αν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις". Ο δρόμος για την κόλαση παραμένει στρωμένος με αφελείς σκέψεις. 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Ιουνίου 2020 23:25