Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 13:35

Ποιος προωθεί "κυνικά κτήνη"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ποιος προωθεί "κυνικά κτήνη"

"...Συνειδητοποιούσα πως το ελληνικό κράτος λιώνει σε μία κρίση, ειδικά όταν αντί για επαγγελματίες έχει σε κρίσιμες θέσεις κυνικά κτήνη. Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψεις τον κυνισμό, το αδίστακτο της συμπεριφοράς, την παλιανθρωπιά".

Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής της "Καθημερινής" Αλέξης Παπαχελάς εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την προσπάθεια συγκάλυψης των "αστοχιών" στο Μάτι. Γιατί όμως στις κρίσιμες θέσεις "αντί για επαγγελματίες" έχουμε αυτούς που ο κ. Παπαχελάς αποκαλεί (όχι άδικα) "κυνικά κτήνη"; Ποιος προωθεί στις επιτελικές θέσεις τα "κυνικά κτήνη"; Ποιος εμποδίζει τους άξιους και ικανούς να εξελιχθούν; Ποιος σιωπά όταν ανεβαίνουν στην ιεραρχία τα "κυνικά κτήνη" και διατηρούνται στάσιμοι όσοι εργάζονται με πάθος;

Η εύκολη απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι ότι για την αναξιοκρατία στην Ελλάδα ευθύνονται τα κόμματα, που αντιμετωπίζοντας το κράτος σαν λάφυρο διορίζουν στις επιτελικές θέσεις τα μέλη τους που χειροκρότησαν δυνατότερα τον πολιτικό τους πάτρωνα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι ρίζες της αναξιοκρατίας και της παρεοκρατίας είναι πιο βαθιές, άρρηκτα δεμένες με την οικογενειοκρατία, τον τοπικισμό, αλλά και ένα βαθύτατο κόμπλεξ – τα οποία μεταξύ άλλων εμποδίζουν και τα ελληνικά κόμματα να μετεξελιχθούν σε σύγχρονους πολιτικούς φορείς ιδεών κι αντιλήψεων.

Αλήθεια, πόσοι Ελληνες γονείς έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν τις δυνατότητες του παιδιού τους και δεν κινούν γη και ουρανό για να πιάσει μια θέση που δεν του αξίζει ή να ανέβει στην ιεραρχία σε βάρος κάποιου ικανότερου; Αλήθεια, πόσοι Ελληνες θα αρνηθούν να προσλάβουν τον συγγενή τους, επειδή κατέθεσε βιογραφικό κάποιος καταλληλότερος για τη δουλειά; Πόσοι θα αφήσουν στάσιμο τον συγχωριανό τους δίνοντας προαγωγή σε έναν αξιότερο συνάδελφό του; Πόσοι θα προωθήσουν τον πιο ικανό και όχι τον πιο... βολικό;

Με απλά λόγια: Ο μέσος πολίτης θεωρεί περιττή την αξιοκρατία και πιστεύει ότι μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά του με συγγενείς, συγχωριανούς ή ανθρώπους “του χεριού του”. Το ίδιο πιστεύουν και οι περισσότεροι πολιτικοί που διορίζουν και προάγουν τους χειροκροτητές σε βάρος των ικανών και των άξιων. Πιστεύουν ότι θα κάνουν τη δουλειά τους με τους χειροκροτητές μέχρι να "τύχει" η... στραβή στη βάρδια τους. Τότε,"το ελληνικό κράτος λιώνει σε μία κρίση" και οι πολιτικοί ψάχνουν να βρουν επαγγελματία για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά διαπιστώνουν ότι δίπλα τους έχουν μόνο "κυνικά κτήνη" που ενδιαφέρονται να σώσουν το τομάρι τους. Και συνήθως το σώζουν το τομάρι τους, στέλνοντας μήνυμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι τα "κυνικά κτήνη" επιβιώνουν και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Γιατί αν πέσουν, θα συμπαρασύρουν τους συγγενείς, τους συγχωριανούς και τους πολιτικούς τους συντρόφους που έβλεπαν ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός... αλλά τον χειροκροτούσαν - ή στην καλύτερη, απλώς σιωπούσαν.

lathanasis@gmail.com

Θαανάσης Λαγός