Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 12:16

Ο χειμώνας έρχεται και ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Ο χειμώνας έρχεται και ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Η φράση “Winter is coming”, δηλαδή “ο χειμώνας έρχεται", είναι γνωστή σε όλους τους φίλους της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς “Game of Thrones”.

Το μότο αυτό χρησιμοποιεί ο Οίκος Σταρκ που είναι πάντα προετοιμασμένος για τη βαρυχειμωνιά. Σύμφωνα με τους φίλους της σειράς, το μότο μάς προειδοποιεί ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε να καταφέρουμε ν’ αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή συναντήσουμε στο δρόμο μας.

Στον πραγματικό κόσμο, λίγες μέρες πριν το φθινόπωρο η φράση "Winter is coming” ακούγεται σαν μια υπαρκτή απειλή, αφού η πανδημία του κορονοϊού και η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο μοιάζουν με συμπληγάδες από τις οποίες δύσκολα θα περάσει αλώβητο το καράβι της Ελλάδας. Το μέγεθος των απωλειών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αφού κανένας δεν γνωρίζει ούτε πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας ούτε αν η κρίση με την Τουρκία θα λήξει πριν ή μετά από ένα θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ακόμα όμως κι αν δεν προκληθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, με τα πρώτα κρύα η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πανδημία σε κλειστούς χώρους, εκεί που κάθε φτέρνισμα ή βήξιμο από ένα απλό κρυολόγημα θα αντιμετωπίζεται καχύποπτα προκαλώντας πανικό. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, ενώ την άνοιξη έλαβε έγκαιρα την απόφαση για lockdown, στη συνέχεια το καλοκαίρι έχασε όλες τις αποφασιστικές μάχες, με συνέπεια σήμερα να έχουμε καθημερινά περισσότερα κρούσματα από όσα είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δυστυχώς επίσης, πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιπόλαια τον κορονοϊό, πιστεύοντας ότι δεν θα αρρωστήσουν επειδή έχουν γερή κράση... Την ίδια επιπόλαιη και ταυτόχρονα επικίνδυνη αντίληψη φαίνεται ότι έχουν και πολλοί τοπικοί άρχοντες ή opinion leaders, που αρνούνται να φορέσουν μάσκα δίνοντας το κακό παράδειγμα στους πολίτες.

Αν στο παζλ της επικίνδυνης επιπολαιότητας προστεθούν αφενός η αδυναμία εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και αφετέρου η χαλαρότητα με την οποία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα.

Ειλικρινά θα ήθελα να κλείσω το άρθρο με μια αισιόδοξη πρόβλεψη. Οι εικόνες που βλέπω όμως καθημερινά με τρομάζουν, γι’ αυτό κλείνοντας δεν μπορώ παρά να γράψω "ο σώζων εαυτόν σωθήτω

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός