Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 09:58

Σύνταξη προϋπολογισμού με πελατειακή λογιστική

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Σύνταξη προϋπολογισμού με πελατειακή λογιστική

Οι δήμαρχοι δυσκολεύονται να συντάξουν προϋπολογισμό καθώς για πρώτη φορά καλούνται να κάνουν πραγματικές προβλέψεις και όχι αντιγραφή στοιχείων από τα προεκλογικά φυλλάδια. Μέχρι πέρυσι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή λογιστική απεικόνιση των υποσχέσεων που έδιναν οι αιρετοί για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους. 

 

Σύμφωνα με την πελατειακή λογιστική η κατάρτιση του προϋπολογισμού ξεκινούσε πάντα με την εγγραφή κονδυλίων για τη σύνταξη πολεοδομικών μελετών που θα ολοκληρώνονταν μετά από… μισό αιώνα. Με αυτό τον τρόπο οι άρχοντες από την μια πλευρά αύξαναν τα οικόπεδα στο πάγιο ενεργητικό του μέλλοντος δημοτικού ισολογισμού και από την άλλη έπιαναν ομήρους όσους είχαν εκτάσεις προς ένταξη στα σχέδια πόλης. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι πολεοδομικές μελέτες της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος, των οποίων η σύνταξη ξεκίνησε το 1994. Μετά από 19 ολόκληρα χρόνια κατά πάσα πιθανότητα θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2013 κονδύλια για την πράξη εφαρμογής στο… Ασπρόχωμα. Για τις πράξεις εφαρμογής στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια δεν χάθηκε ο κόσμος. Θα γίνουν εγγραφές στον προϋπολογισμό του… 2020.

Αμέσως μετά την εγγραφή για τις πολεοδομικές μελέτες οι άρχοντες έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να πιστώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά στο λογαριασμό  "φήμη και πελατεία". Στην πραγματικότητα αυτός ο λογαριασμός δεν εμφανίζεται πουθενά. Στη θέση του εμφανίζονται διάφοροι κωδικοί με τίτλους όπως "πολιτιστικές εκδηλώσεις", "ενίσχυση συλλόγων" και "αγορά εντύπων". Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα γνωστά… πανηγύρια με γουρνοπούλα. Η ενίσχυση των συλλόγων δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη διοργάνωση… πανηγυριών με γουρουνόπουλα μέσω συλλόγων. Για την αγορά εντύπων δεν γνώριζα τίποτα μέχρι να γίνω δημοσιογράφος. Τότε έμαθα ότι υπάρχουν πολλοί αργόσχολοι που ζουν γράφοντας αδιάφορα βιβλία. Επειδή όμως δεν μπορούν να τα πουλήσουν στην αγορά τα πωλούν στους δήμους. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αγοράζονται συνήθως είκοσι  ή τριάντα βιβλία και στο τέλος της συνεδρίασης ο ευτυχής συγγραφέας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Σώμα για την… εισφορά του στον πολιτισμό. 

Ευχαριστίες προς το Σώμα με διάφορους τρόπους εκφράζουν και όσοι ενισχύονται οικονομικώς και από τους χιλιάδες άλλους κωδικούς του λογαριασμού "φήμη και πελατεία".  Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα που ξοδεύονται δεν προορίζονται για την βελτίωση της φήμης του δήμου. Ξοδεύονται για να ικανοποιηθούν οι πελάτες της δημοτικής αρχής. Ετσι τα λεφτά που δαπανώνται για την δήθεν τουριστική προβολή του δήμου, στην ουσία προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση εντύπων και τηλεοπτικών σταθμών που θα προβάλουν το θεόπνευστο έργο των Μεγαλέξανδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ετσι τα λεφτά που δήθεν προορίζονται για εκθέσεις, στην ουσία θα ξοδευτούν σε ταξίδια τριτοκλασάτων παραγόντων με αντάλλαγμα μερικές δεκάδες ψήφους. Ετσι τα λεφτά που δήθεν προορίζονται για κοινωνικό έργο θα ξοδευτούν κυρίως σε φιέστες εθελοντικής προσφοράς προς φτωχοδιάβολους με αντάλλαγμα, όπως πάντα, μερικές δεκάδες ψήφους. 

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κωδικούς ο λογαριασμός "ασφαλτοστρώσεις - τσιμεντοστρώσεις" δεν έχει στόχο μερικές δεκάδες ψήφους. Εχει στόχο πολλές χιλιάδες ψήφους. Μην σας εκπλήσσει το γεγονός. "Η τσιμεντόστρωση βγάζει δήμαρχο και η οικολογική ευαισθησία… γκόμενα" λέει μια παλιά καλή πολιτική συμβουλή και αλίμονο στον αιρετό ή στον υποψήφιο που θεωρεί ότι άλλαξαν οι καιροί και ότι το τσιμέντο χρησιμοποιείται μόνο από την μαφία για τα πόδια των ατίθασων μελών της. Οι πελάτες διψούν για τσιμέντο και είναι διατεθειμένοι να δώσουν πολλές ψήφους σε όποιον τον ρίξει στο δρόμο μπροστά από την εξοχική ή την κύρια κατοικία. 

Κλείνοντας τα μαθήματα πελατειακής λογιστικής θα ήταν σφάλμα να μην αναφερθούμε στο λογαριασμό "οφειλές παρελθόντων ετών". Στο λογαριασμό αυτό "κοιμούνται" οφειλές των… καλύτερων πελατών με κωδικούς για επιχειρήσεις που χρωστούν δημοτικά τέλη και πρόστιμα. Τα ονόματα αυτών των πελατών δεν δημοσιοποιούνται επειδή τα προστατεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αν όμως ο… πελάτης δεν είναι υπάκουος μπορεί να διαρρεύσει το όνομά του και το ποσό της οφειλής του στα αδηφάγα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αν ο πελάτης είναι υπάκουος και ψηφίζει ο κωδικός της οφειλής του απλώς θα μεταφέρεται από τον έναν προϋπολογισμό στον άλλο. Ετσι και αλλιώς στην πελατειακή λογιστική δεν υπάρχουν ζημιές από επισφαλείς  πελάτες. Ολα μετρώνται σε ψήφους και το ταμείο γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αν πέσει έξω ο προϋπολογισμός θα πληρώσουν οι… πελάτες.