Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 13:22

Η ασύμμετρη ενημέρωση σκοτώνει το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η δημοσίευση στην "Ε" των τιμών του έξτρα παρθένου και του ΠΟΠ ελαιόλαδου στην Ιταλία προκάλεσε μεταξύ άλλων και την αντίδραση Μεσσήνιου εμπόρου, που ενοχλήθηκε και μου ζήτησε τηλεφωνικώς να ανασκευάσω το ρεπορτάζ επειδή “αναστατώνει την αγορά”.

Οταν τον ρώτησα αν αμφισβητεί τα στοιχεία, πέταξε την μπάλα στην κερκίδα λέγοντας ότι είναι άλλη η αγορά της Ιταλίας. Οταν στη συνέχεια του πρότεινα να στείλει επιστολή με τις απόψεις του στην "Ε", μου απάντησε ότι θα τη στείλει σε άλλο μέσο, επειδή εμείς προκαλούμε αναστάτωση στην αγορά. Ειλικρινά, δεν θα είχε κανένα νόημα να ασχοληθώ με την αντίδραση ενός μεμονωμένου εμπόρου, αν δεν πίστευα ότι εκφράζει μια κυρίαρχη άποψη της μεσσηνιακής αγοράς ελαιόλαδου.

Δυστυχώς όμως η τοπική αγορά, όπως και γενικότερα η ελληνική αγορά ελαιόλαδου, βασίζεται στην ασύμμετρη πληροφόρηση, από την οποία χαμένοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί και κερδισμένοι οι χονδρέμποροι μεσολαβητές μεταξύ παραγωγού και... Ιταλού εμπόρου. Στην πραγματικότητα οι μεσολαβητές, εκμεταλλευόμενοι το έλλειμμα ρευστότητας του παραγωγού και την απουσία φθηνών αποθηκευτικών χώρων, απλώς συγκεντρώνουν το ελαιόλαδο για να το πουλήσουν στη συνέχεια χύμα στην Ιταλία. Οι περισσότεροι δεν τυποποιούν, δεν καινοτομούν, δεν προωθούν το ελαιόλαδο - και γι’ αυτό δεν ενδιαφέρονται ούτε για την ποιότητα του προϊόντος ούτε για το μέλλον του. Αν ενδιαφέρονταν για το ελαιόλαδο, θα φρόντιζαν να λειτουργεί η αγορά με υγιείς ανταγωνιστικούς όρους, ώστε να αποκομίζει κέρδος όποιος έχει άριστο προϊόν και όχι όποιος κρύβει πληροφορίες από τους υπόλοιπους.

Εννοείται ότι για τη λειτουργία μιας υγιούς αγοράς είναι αναγκαία τόσο η δημιουργία ενός δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων όσο και η λειτουργία ενός χρηματιστηρίου ελαιόλαδου. Για το δημοπρατήριο ακούμε εξαγγελίες από την εποχή που ήταν νομάρχης στη Μεσσηνία ο Δημήτρης Δράκος. Για το χρηματιστήριο ελαιόλαδου ακούσαμε τελευταία φορά επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, και από τότε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ετσι κι αλλιώς όμως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσει ένα Παρατηρητήριο εγχώριων και διεθνών τιμών, ώστε να ενημερώνει άμεσα και έγκυρα τους παραγωγούς μέσω της ιστοσελίδας του για τη διακύμανση της τιμής των αγροτικών προϊόντων. Οι Ιταλοί που το κάνουν δεν είναι κορόιδα. Αντίθετα, γνωρίζουν ότι τα προϊόντα τους θα παραμείνουν ανταγωνιστικά μόνο σε μια ανοιχτή αγορά με ενημερωμένους ελαιοπαραγωγούς. Με άλλα λόγια: Ξέρουν ότι η ασύμμετρη, η άνιση πληροφόρηση, σκοτώνει αρχικά τους αδύναμους παραγωγούς και τελικώς το προϊόν και την ίδια την αγορά.

(Σ.Σ Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση  την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020) 

Θανάσης Λαγός

lathanasis@gmail.com