Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 12:32

Στο γήπεδο των παροχών νικάει πάντα ο λαϊκισμός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Στο γήπεδο των παροχών νικάει πάντα ο λαϊκισμός

Η αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το βαθμό αποδοτικότητας της κυβέρνησης, αλλά και την αποτελεσματικότητα τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και των δήμων της Μεσσηνίας.

Σε αντίθεση όμως με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα κριθεί από τα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά από τις μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την αγορά από την κρατική τροχοπέδη, τις αγκυλώσεις, και τα φορολογικά βάρη που καθιστούν ασύμφορη τη επιχειρηματική δράση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη στον τομέα των παροχών, είναι τουλάχιστον διστακτική στον τομέα των μεταρρυθμίσεων - με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι η οικονομία θα ανακάμψει μετά τον κορονοϊό χάρη στη μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή στην ακόμα μικρότερη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων... Τα ποσά που εξοικονομούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε μια δόση από τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος αγγίζει τα 234 δισ. ευρώ (124% του ΑΕΠ). Από αυτά, τα 105,6 δισ. οφείλονται στην Εφορία, 91,7 δισ. ευρώ είναι κόκκινα δάνεια, ενώ σε 36,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μελετώντας αυτά τα στοιχεία μια σοβαρή κυβέρνηση, που δεν θέλει απλώς να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο μιας σεισάχθειας: καταρχάς για οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες πριν το 2010 και στη συνέχεια κάθε χρόνο με διαγραφή των χρεών που δεν εισπράχτηκαν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Γενικότερα, αν το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες δεν μπορούν να εισπράξουν τις οφειλές τους μέσα σε μία δεκαετία, καλό είναι να βάλουν "λουκέτο¨ και να δημιουργηθούν στη θέση τους οργανισμοί που θα είναι αποτελεσματικότεροι.

Σε διαφορετική περίπτωση, όσο δηλαδή το κράτος και οι τράπεζες δεν διαγράφουν οφειλές που δεν πρόκειται να πληρωθούν, η οικονομία θα παραμένει ασθενής και οι πολίτες θα ψηφίζουν όποιον πλειοδοτεί σε υποσχέσεις για παροχές. Και ως γνωστόν, στο... γήπεδο των παροχών νικούν πάντα οι λαϊκιστές. Γι’ αυτό μην πέσετε από τα σύννεφα αν στις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι μαυρίσουν όσους αξιοποίησαν αποτελεσματικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αλλά δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι ειδικά ο χρεωμένος πολίτης ψηφίζει με την τσέπη του. 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός