Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 18:10

Πλήρης απαξίωση της ακίνητης περιουσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)
Πλήρης απαξίωση της ακίνητης περιουσίας

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής ύφεσης και συρρίκνωσης των εισοδημάτων, η πανδημία Covid-19 στην Ελλάδα απειλεί να σβήσει κάθε ελπίδα ανάπτυξης και να οδηγήσει τη χώρα σε έναν νέο φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, αυταπάτης  και επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου.

Στο αβίαστο αυτό συμπέρασμα καταλήγει όποιος ρίξει μια ματιά δίπλα του, αντί να πιστεύει τα παραμύθια της κυβερνητικής προπαγάνδας ή τις ανοησίες όσων ταυτίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανακάμψης με το... λεφτόδεντρο. Το ίδιο αβίαστο συμπέρασμα εξάγει και όποιος ακούει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρα να αναθεωρεί κατά 30% την εκτίμησή του για τη φετινή ύφεση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Στουρνάρας τον Ιούνιο -και ενώ ήταν γνωστά όλα τα δεδομένα για την πανδημία- είχε εκφράσει την αισιόδοξη εκτίμηση για ύφεση 5,8% ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι στατιστικές υπηρεσίες κατέγραφαν διψήφια μείωση του ΑΕΠ. Προχθές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτίμησε ότι η ύφεση θα αγγίξει το 7,5%, χωρίς να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί ενώ έπεσε έξω στις προβλέψεις του Ιουνίου (και τι ακριβώς δεν είχε υπολογίσει) αυτή τη φορά θα εκτιμήσει σωστά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.
Προσωπικά η κατάσταση μου θυμίζει το κρυφτούλι για το έλλειμμα του 2009, που όπως τότε, έτσι και σήμερα διεξάγεται με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κατά τη διάρκεια του χρόνου υποστήριζε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μονοψήφιο αλλά τελικά έφτασε το ασύλληπτο 15,4%. Εχοντας ακούσει τα ψέματα του 2009, δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν φέτος η ύφεση αγγίξει ή ξεπεράσει το 15,4% σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας. Δεν θα εκπλαγώ επίσης αν ακούσω πάλι τις Βρυξέλλες να μιλούν για greek statistics, επιχειρώντας έτσι να κρύψουν και αυτή τη φορά τις δικές τους ευθύνες.
Θα εκπλαγώ μόνο αν αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση και προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση, ζαλισμένη από τις δημοσκοπήσεις, εκτιμά μάλλον ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν επειδή θυμούνται τον ΣΥΡΙΖΑ και φοβούνται μια ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου. Οπως φαίνεται το… γαλάζιο πάθημα του 2015 δεν έγινε μάθημα στη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Και τότε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκτιμούσε ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Η κάλπη απέδειξε ότι οι πολίτες καταψηφίζουν όποιον θυσιάζει το εισόδημά τους, ακόμα και με κίνδυνο να απολέσουν και νέα εισοδήματα.
"Οι άνθρωποι ξεχνούν ευκολότερα το θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους" είχε προειδοποιήσει από τον 16ο αιώνα ο Νικολό Μακιαβέλι, αλλά κάποιοι αγνόησαν την προειδοποίηση και διατήρησαν ανέγγιχτο τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την κάλπη. Ηττήθηκαν στην κάλπη, αλλά όπως αποδεικνύεται μυαλό δεν έβαλαν, και γι’ αυτό συνεχίζουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις του Μακιαβέλι. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους είχαν ζώσει τα φίδια όταν θα διάβαζαν ότι στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας χιλιάδες πολίτες αποποιούνται κληρονομιές επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τα έστω και λιγοστά χρέη των αποβιωσάντων. Ετσι κι αλλιώς θα έπρεπε να τους έχουν ζώσει τα φίδια καθώς το 40% των πολιτών δεν πάει να δηλώσει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του, επειδή δεν έχει τα χρήματα.
Με απλά λόγια: Χιλιάδες πολίτες χάνουν την περιουσία που απέκτησαν με θυσίες οι προηγούμενες γενιές, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη των προηγούμενων δεκατιών. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι σκέφτονται να κάνουν όλα αυτά τα ακίνητα οι τράπεζες και η Εφορία: Θα τα βγάλουν στο σφυρί; Και ποιος θα αγοράσει μισό σπίτι, αδερφομοίρι στη Μεσσηνία; Ποιος θα αγοράσει 4 ελιές μέσα σε ξένο αμπέλι; Ποιος θα αγοράσει διαμερίσματα ασυντήρητα εδώ και μια δεκαετία, που ούτε οι τράπεζες δεν ξέρουν ότι τους ανήκουν;
Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση. Θα κλείσω με τα λόγια του Νικολό Μακιαβέλι – και ο νοών νοείτο: "Οι άνθρωποι ξεχνούν ευκολότερα το θάνατο του πατέρα τους παρά την απώλεια της περιουσίας τους".

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 11:40