Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 09:33

Δύο προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατανομή των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει με τη γνωστή "συνταγή" της δημιουργίας υποδομών, που ενώ είναι αναγκαίες δεν έχουν δημιουργηθεί μετά από τρία Κοινοτικά ΠλαίσιαΣτήριξης και δύο ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς πολλοί κοινοτικοί πόροι σπαταλήθηκαν σε δεκάδες ανώφελα μικροέργα και για αυτό 41 χρόνια μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα όχι μόνο δεν διαθέτει ακόμα σύγχρονες υποδομές, αλλά όπως φαίνεται δεν θα αποκτήσει ούτε με τη δαπάνη των 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ιεράρχηση των αναγκών δεν γίνεται με σαφή οικονομετρικά κριτήρια, αλλά με βάση τη μελετητική ωριμότητα των έργων.

Με απλά λόγια: Δεν επιλέγονται τα αναπτυξιακά έργα αλλά τα... ώριμα, που μελετήθηκαν είτε για ψηφοθηρικούς λόγους είτε για να δώσουν δουλειά σε κάποιο ημέτερο τεχνικό γραφείο. Για παράδειγμα: Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου της Νότιας Πελοποννήσου παραπέμπεται για ακόμα μια φορά στις ελληνικές καλένδες, επειδή καμία αρχή δεν έκανε μελέτες για την κανονικοποίηση της μετρικής γραμμής. Από εκεί και πέρα, ειδικά στην Πελοπόννησο είναι αξιοσημείωτη η απουσία ενός φιλοεπενδυτικού προγράμματος για την κάλυψη του χάσματος που χωρίζει την Περιφέρεια από τις ανεπτυγμένες τουριστικές περιοχές. Το χάσμα αυτό οφείλεται κυρίως στο έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών, που μπορεί να μειωθεί με χρηματοδοτήσεις επενδυτικών μικρομεσαίων σχεδίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Με πόρους του ίδιου Ταμείου μπορεί να αναπληρωθεί και μεγάλο μέρος του εισοδήματος που θα χαθεί εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων κτηρίων. Με αυτό τον τρόπο εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, πολλά νοικοκυριά θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους μειώνοντας τις ενεργειακές δαπάνες.

Κοντολογίς: Η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για δημιουργία μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και η επιδότηση της εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών στις στέγες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εισόδημα. Αντιθέτως μια ντουζίνα από ώριμα έργα απλώς θα γεμίσει τις τσέπες των "εθνικών εργολάβων"

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 09:37