Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 14:30

Εξαγορά ψήφων ή ρατσιστική προπαγάνδα; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για εξαγορά ψήφων Ρομά στις εκλογές, θα πρέπει καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι στη δημοκρατία όποιος έχει στοιχεία τα παραδίδει στον εισαγγελέα.

Διαφορετικά, αν δηλαδή αναπαράγει δημοσίως φήμες του "Ράδιο Αρβύλα", δυσφημεί τη δημοκρατία διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση πώλησης ψήφων από κάποιον Ρομά σε έναν υποψήφιο δεν αποτελεί τεκμήριο ενοχής του αντιπάλου του. Ετσι κι αλλιώς οι Ρομά ζητούν χρήματα από όποιον... κινείται, και τελικώς θα πιάσουν κορόιδο όποιον τους εμπιστευτεί. Η μαζική αγορά ψήφων από συνδυασμό ή βουλευτή απαιτεί μηχανισμό που μεταξύ άλλων θα σημαδεύει τα ψηφοδέλτια, θα τα δίνει στους ψηφοφόρους, θα τους ελέγχει μέσα κι έξω από κάθε εκλογικό τμήμα και θα παρίσταται στην καταμέτρηση χωρίς να κινήσει υποψίες. Μηχανισμούς αυτού του μεγέθους και της εμπιστοσύνης διαθέτουν μόνο τα μαζικά κόμματα, με φανατικά μέλη που έχουν δοκιμαστεί για την εμπιστοσύνη τους πριν χρησιμοποιηθούν σε "εμπιστευτικές αποστολές". Σήμερα που κόμματα, αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι δυσκολεύονται να μαζέψουν ένα αξιοπρεπές ακροατήριο στις πολιτικές τους συγκεντρώσεις, μάλλον θα μου προκαλούσε έκπληξη η ύπαρξη και λειτουργία ενός οργανωμένου μηχανισμού εξαγοράς ψήφων.

Βεβαίως δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κάποιοι υποψήφιοι να πίστεψαν ότι μπορούν να αγοράσουν ψήφους δίνοντας πενηντάρικα ή μοιράζοντας σουβλάκια και μπίρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα συνήθως αποδεικνύει ότι τα λεφτά πετάχτηκαν τζάμπα και ότι μόνο οι ηττημένοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για την ήττα τους την εξαγορά ψήφων από τους αντιπάλους. Κατά τα άλλα οι Ρομά, όπως και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, πιστεύουν τους πολιτικούς που τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια και τις περισσότερες φορές ψηφίζουν όποιον τους έχει κάνει μικροεξυπηρετήσεις (σε φυλακές, νοσοκομεία ή συμπληρώνοντας μια αίτηση για επίδομα) ή βαφτίζει τα παιδιά τους.

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε ότι όποιος γνωρίζει στοιχεία για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος έχει καθήκον και υποχρέωση να τα παραδώσει στις δικαστικές αρχές. Και ο εισαγγελέας όμως έχει υποχρέωση να καλέσει όσους διαδίδουν φήμες για εξαγορά ψήφων, να αποδείξουν τους ισχυρισμούς που δυσφημούν τη δημοκρατία και ενοχοποιούν μια μειονοτική ομάδα, με τον ίδιο τρόπο που ενοχοποιήθηκαν οι Εβραίοι πριν το ολοκαύτωμα.

(Το άλλο ρατσιστικό παραλήρημα για τα επιδόματα των Ρομά θα το αναλύσουμε στο αυριανό άρθρο).

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 14:37