Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 21:32

Κράτος για γέλια πριν βάλουμε τα κλάματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Κράτος για γέλια πριν βάλουμε τα κλάματα

Η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων για την επέκταση του αεροσταθμού της Καλαμάτας προβλεπόταν σε μάστερ πλαν του 2002 και αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί 19 χρόνια μετά, το 2021.

Η αναβάθμιση του Αεροδρομίου είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου στο έργο βελτίωσης του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, και σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή θα ολοκληρωθεί το 2022. Το ίδιο το έργο βελτίωσης του δρόμου είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.

Σε ένα κανονικό κράτος ο πρωθυπουργός, όταν θα διάβαζε τις δύο παραπάνω ειδήσεις, θα συγκαλούσε υπουργικό συμβούλιο και θα ζητούσε να του παρουσιάσουν άμεσα ένα σχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης και ολοκλήρωσης των διαγωνισμών. Στην Ελλάδα όμως, όχι μόνο ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά όλες οι κυβερνήσεις θεωρούν... κανονικότητα να έχεις ανάδοχο 3 χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και να γίνεται η απαλλοτρίωση 19 χρόνια μετά το μάστερ πλαν.

Και μην τολμήσει να πει κάποιος ότι οι αργές διαδικασίες επιλέχτηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός (στην περίπτωση του διαγωνισμού) και η ατομική ιδιοκτησία (στην περίπτωση των απαλλοτριώσεων). Γιατί θα του υπενθυμίσουμε απλώς, από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα μοιράστηκαν χωρίς διαγωνιστική διαδικασία σε χρόνο ρεκόρ, και ότι οικόπεδα κατειλημμένα από Ρομά στην Αγία Τριάδα της Καλαμάτας δεν έχουν αποδοθεί ακόμα στους ιδιοκτήτες τους.

Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί οι πολίτες εξακολουθούν να ψηφίζουν πολιτικούς που τους τάζουν ότι θα ολοκληρώσουν σε καμιά 30αριά χρόνια τα έργα που έπρεπε να έχουν τελειώσει με τους πόρους του Σχεδίου Μάρσαλ. Ούτε ξέρω αν θα αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση ή αν και οι επόμενες γενιές θα ακούν τους απογόνους των σημερινών πολιτικών να μιλούν για έργα που οι κανονικές χώρες ολοκληρώνουν το πολύ σε μια δεκαετία.

Ξέρω μόνο ότι η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα και ότι, με τις πλάτες των πολιτικών, ολιγάρχες και μικρομεσαία τρωκτικά συνεχίζουν να ξεκοκαλίζουν τους ευρωπαϊκούς πόρους σε βάρος της ευημερίας των πολιτών.

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 12:49