Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 21:30

Μάχες στα δικαστήρια ή "άσφαιρα" ψηφίσματα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Η φυλάκιση ηγετών της Χρυσής Αυγής αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη παρά τις ατέλειές της παραμένει πυλώνας τής Ελληνικής Δημοκρατίας και ότι οι πολίτες και οι πολιτικοί πρέπει να την εμπιστευτούν περισσότερο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυστυχώς όμως οι αιρετοί τις τελευταίες δεκαετίες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον πολιτικό ακτιβισμό αδιαφορώντας πλήρως για τις μάχες που πρέπει να δοθούν θεσμικά για τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Για παράδειγμα: Η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με την οποία άλλαξε μετεκλογικά η κατανομή των εδρών στις επιτροπές των δήμων και των περιφερειών, κινείται στα όρια της νομιμότητας και πρέπει να κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιατί μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα σε κάθε κυβέρνηση να αλλάζει την κατανομή των εδρών στα αιρετά όργανα αλλοιώνοντας πλήρως τη λαϊκή εντολή. Εννοείται ότι το "πραξικόπημα" Θεοδωρικάκου ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ μελλοντικά στη Νέα Δημοκρατία αν μια αντίπαλη κυβέρνηση αφαιρέσει από τις επιτροπές την πλειοψηφία από «γαλάζιους» δημάρχους που έχουν εκλεγεί με ενισχυμένη αναλογική ή με 42% από την πρώτη Κυριακή.

Από εκεί και πέρα δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την ολομέλεια της Βουλής σε επιτροπές με σύνθεση που θα ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως το σκέφτηκε ο κ. Θεοδωρικάκος και στο όνομα της κυβερνησιμότητας εγκλημάτησε σε βάρος της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας. Δυστυχώς επίσης η αντιπολίτευση αντί να προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας ακύρωση των αποφάσεων Θεοδωρικάκου αρκείται στην έκδοση "άσφαιρων" ψηφισμάτων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει ομοβροντία προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είμαι βέβαιος όμως πως ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων (στα αιρετά όργανα) και ο ερασιτεχνισμός του πολιτικού προσωπικού (σε παρατάξεις χωρίς χρήματα και νομική υπηρεσία) ενισχύει τελικώς τον αυταρχικό συγκεντρωτισμό σε βάρος της δημοκρατίας.

Και για το τελικό αποτέλεσμα δεν ευθύνεται μόνο η "αφελής" απλή αναλογική και η "δόλια" απόφαση ενός υπουργού. Ευθύνονται μεταξύ άλλων οι "εκδότες" ανούσιων ψηφισμάτων που δεν προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να ακυρώσουν την αντιδημοκρατική απόφαση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη μάλιστα το θέμα είναι τόσο σοβαρό που μια ενδεχόμενη δικαστική απόρριψη των προσφυγών κατά των αποφάσεων Θεοδωρικάκου θα μπορούσε να προκαλέσει έναν "πολιτικό ανένδοτο" με αποχή διαρκείας όλων των παρατάξεων από όλα τα αιρετά όργανα. Ομως πρώτα πρέπει να δοθεί η μάχη στα δικαστήρια και μετά να ξεκινήσει ο ανένδοτος.

Οποιος βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο χάνει και το δίκιο του εκτός από τα λογικά του.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός