Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 21:25

Θύμα της γραφειοκρατίας ξανά η Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Θύμα της γραφειοκρατίας πέφτει για μια ακόμα φορά το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη.

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Θέμελης, παρά τις καλές προθέσεις της περιφερειακής αρχής, η γραφειοκρατία και οι αργοί ρυθμοί του Ελληνικού Δημοσίου καθυστερούν την εκταμίευση 300.000 ευρώ για την αναστήλωση μέρους της αρχαίας οχύρωσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Θέμελης έγραψε χθες στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Δεν αμφιβάλλω για τις αγαθές προθέσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, επιθυμεί πράγματι να ενισχύσει οικονομικά το συνεχιζόμενο με αποκλειστικώς ιδιωτικά χρήματα χρήματα αναστηλωτικό έργο της αρχαίας Μεσσήνης, έχει άλλωστε εγκρίνει ο ίδιος και το Συμβούλιό του, αν δεν κάνω λάθος, το ποσό των 300.000 ευρώ για την αναστήλωση μέρους της οχύρωσης της αρχαίας πόλης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει τη "λογιστική" δυνατότητα να επιχορηγήσει με το ποσό αυτό απ' ευθείας την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών η οποία και θα εκτελέσει το έργο με αυτεπιστασία. Προχωρά ο κ. περιφερειάρχης στη σύνταξη προγραμματικής σύμβασης διά της ΕΦΑ Μεσσηνίας και του ΥΠΠΟΑ, η οποία θα καταλήξει για υλοποίηση στην Αναπτυξιακή της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά παρέλευση ετών.

Δυστυχώς, μια παρόμοια ακριβώς διαδικασία αμοιβής αρχιτέκτονα της ΕΜΑΣ για τη σύνταξη αρχιτεκτονικής, στατικής και γεωτεχνικής μελέτης έργου αναστήλωσης στην αρχαία Μεσσήνη διήρκεσε 3 έτη και τελικά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, παρά την έγκριση του ποσού της αμοιβής από την Περιφέρεια και τις αγαθές προθέσεις της τότε αντιπεριφερειάρχου κυρίας Ελένης Αλειφέρη. Δεν έχω παρά να στραφώ και πάλι στην αναζήτηση χορηγιών για να μπορέσω να συνεχίσω το έργο της αρχαίας Μεσσήνης και κατά το επόμενο έτος 2021. Ετσι έχουν τα πράγματα, αγαπητοί φίλοι της αρχαίας Μεσσήνης».

Εμείς θα προσθέσουμε μόνο ότι ευτυχώς που υπάρχουν χορηγοί – και ότι θα ήταν ευχής έργον να ανοίξει (αν είναι νομικά εφικτό) ο Δήμος Μεσσήνης έναν τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικά για την Αρχαία Μεσσήνη, ώστε να βοηθάει όσο μπορεί και ο μέσος πολίτης. Ιδανικά, ο δήμος θα διοργάνωνε και διαδικτυακές συναυλίες για την οικονομική ενίσχυση της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά μη ζητάμε πολλά από έναν δήμο που δεν μπορεί ακόμα να εγγυηθεί στοιχειωδώς την ασφάλεια των δημοτών του.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 21:36