Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 19:42

Ας εφαρμόσουν πρώτα τον ΚΟΚ και βλέπουμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Ας εφαρμόσουν πρώτα τον ΚΟΚ και βλέπουμε

Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του διαλόγου του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που είχαν επισημάνει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί επειδή η κυβέρνηση δεν έχει την ισχύ να τον επιβάλει σε κόμματα και συνδικάτα.

Δεν ήταν επίσης λίγοι οι πολίτες που επισήμαναν ότι ο νόμος για τις διαδηλώσεις θα δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης στο θέατρο της ανυπακοής, που πάντα έλκει έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων. Στους μήνες που μεσολάβησαν από τη δημοσίευση του νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι το προχθεσινό φιάσκο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων του Πολυτεχνείου, αποδείχτηκε όχι μόνο ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος αλλά και ότι η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει λάθος το συσχετισμό δυνάμεων, τα κοινωνικά αιτήματα και τις πολιτικές αντιδράσεις.

Από εκεί και πέρα αν θέλει πραγματικά η κυβέρνηση να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην ασφάλεια των πολιτών δεν έχει παρά να ξεκινήσει από τα απλά και εύκολα εφαρμόζοντας αυστηρά και απαρέγκλιτα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Μια κάμερα - ραντάρ έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας θα πείσει τόσο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και τον πρωθυπουργό για του λόγου το ασφαλές, καθώς θα διαπιστώσουν ότι καθημερινά χιλιάδες οδηγοί καταπατούν τα όρια ταχύτητας χωρίς καμία συνέπεια.

Και όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε τον ΚΟΚ, καλό είναι να διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και να μην υπόσχεται (για παράδειγμα) μείωση της παραβατικότητας των Ρομά, γιατί σύντομα θα διαψευστεί απογοητεύοντας ταυτόχρονα και τους πιο φανατικούς οπαδούς της.

Ετσι και αλλιώς δεν είναι μόνο θέμα οδικής ασφάλειας η τήρηση του ΚΟΚ. Είναι και θέμα εκπαίδευσης των πολιτών. Οποιος αμφιβάλλει, ας ρωτήσει Ελληνες οδηγούς που παρανόμησαν στην Ευρώπη αν πλήρωσαν αδιαμαρτύρητα το πρόστιμα ή αν είπαν στο όργανο της τάξης "καλά εμένα βρήκες να γράψεις;".

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός