Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 21:17

Ενισχύσεις μόνο σε φοροφυγάδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)
Ενισχύσεις μόνο σε φοροφυγάδες

Σε μια κανονική χώρα ο ορισμός τού κατ' επάγγελμα αγρότη είναι περιττός, γιατί το ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγής και όχι η κατανομή των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων.

Στην Ελλάδα που είσαι ό,τι δηλώσεις στην Εφορία, κατ’ επάγγελμα αγρότης είναι μεταξύ άλλων όποιος μπορεί να κρύβει τα υπόλοιπα εισοδήματά του, ενώ φυσικά δεν είναι ο μισθωτός των 540 ευρώ και ο μικροσυνταξιούχος των 600 που έχει τα ίδια καλλιεργήσιμα στρέμματα με τον... επαγγελματία φοροφυγά. Τα παραπάνω ενώ τα γνωρίζουμε όλοι, τα αγνόησε επιδεικτικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισε να ενισχύσει μόνο τους ελαιοκαλλιεργητές που δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αφήνοντας αβοήθητους χιλιάδες μικροπαραγωγούς έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή αν και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενισχύει την παραγωγή (και μεθόδους παραγωγής), εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες με διαδικασίες fast track λόγω του κορονοϊού, που έτσι και αλλιώς έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα των ανεξέλεγκτων ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, στην ελληνική σκηνή δεν είναι λίγοι εκείνοι που ονειρεύονται ένα καθεστώς επιδότησης μόνο των κατά δήλωσή τους επαγγελματιών αγροτών, που θα αποκλείει από τις επιδοτήσεις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μικροϊδιοκτήτες λιοπερίβολων. Δεξιοί και αριστεροί οπαδοί αυτής της ιδέας έχουν στο στόχαστρο τη μικρή ιδιοκτησία, καθώς πιστεύουν ότι οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις θα πετύχουν οικονομίες κλίμακας που θα επιτρέψουν την προώθηση του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Προσωπικά πιστεύω ότι απλώς φαντασιώνονται τον εαυτό τους διευθύνοντα σύμβουλο (οι δεξιοί) ή διοικητή του Κολχόζ (οι αριστεροί) σε μεγάλες αγροτικές μονάδες που θα δικαιολογούν τον παχυλό μισθό τους ή την ντάτσα τους. Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το ατομικό και συνολικό εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, θα ρωτούσαν και θα μάθαιναν ότι οι οικονομίες κλίμακας δεν είναι πανάκεια και αυτό αποδεικνύει η Ιταλία με μέση έκταση 10 στρέμματα ανά ελαιοκαλλιεργητή.

Επ’ ευκαιρία και για όσους αμφισβητούν το μοντέλο της Ιταλίας, να υπενθυμίσουμε ότι η Ιταλία έχει 41 ΠΟΠ ελαιόλαδα με τιμή παραγωγού από 5 ευρώ έως 22 ευρώ το κιλό. Αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η Τοσκάνη δεν έχει ΠΟΠ ελαιόλαδο, αλλά το Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) ελαιόλαδο Τοσκάνης ο παραγωγός το πουλάει 8,2 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα κάποιοι νομίζουν ότι θα μείνουν στην εξουσία μοιράζοντας περισσότερα σε λιγότερους. Στην καλύτερη δεν θα καταλάβουν (όπως και όλοι οι προηγούμενοι) γιατί έχασαν στις εκλογές. Στη χειρότερη θα γράψουν Ιστορία διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι σημαντικότερο από την πελατειακή διαχείριση των ενισχύσεων.

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός