Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 19:33

Τοπική Αστυνομία ή Εθνική... Χωροφυλακή;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Τοπική Αστυνομία ή Εθνική... Χωροφυλακή;

 

Η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών με δημιουργία Τοπικής Αστυνομίας (που θα ελέγχεται από τους δήμους ή την Περιφέρεια) και Εθνικής Αστυνομίας (τύπου FBI η Carabinieri), αν και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, δεν βρίσκεται στα σχέδια ούτε του υπουργείου Εσωτερικών ούτε του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, η τροπολογία που επιτρέπει σε δημάρχους να μετατρέπουν σε μια νύχτα τους διοικητικούς υπαλλήλους σε δημοτικούς αστυνομικούς και να τους βγάζουν στο δρόμο χωρίς καμία εκπαίδευση. Η παραπάνω τροπολογία, που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και εγκρίθηκε από τη Βουλή, δείχνει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση της κατεστημένης τάξης πραγμάτων και ελάχιστα για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών.

Με άλλα λόγια: Η κυβέρνηση φοβάται (ή δεν θέλει) να αλλάξει την αναχρονιστική δομή των αστυνομικών υπηρεσιών, και γι’ αυτό καταφεύγει σε τροπολογίες που μόνο γέλιο προκαλούν στις τοπικές κοινωνίες. Εννοείται ότι ψήφο εμπιστοσύνης στις αναχρονιστικές δομές δεν δίνουν μόνο οι υπουργοί, αλλά και οι βουλευτές που ζητούν επιστροφή στα... Τμήματα Χωροφυλακής, αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι έχει αλλάξει η κατανομή και η σύνθεση του πληθυσμού μεταξύ πόλεων, ημιαστικών κέντρων και χωριών.

Στο στρατόπεδο της αυτοδιοίκησης, ενώ οι αιρετοί ζητούν διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους σχεδόν σε όλους τους τομείς, δεν έχουμε ακούσει κανέναν να ζητάει την αρμοδιότητα της αστυνόμευσης. Στην πραγματικότητα όμως, οι μισές αρμοδιότητες της Αστυνομίας έχουν σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη, για την οποία αρμόδιοι είναι οι δήμοι και οι Περιφέρειες.

Η σημερινή κατάσταση βολεύει μόνο όσους δεν θέλουν να λογοδοτούν για προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, το ωράριο, η ένταση της μουσικής και η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Η σημερινή κατάσταση βολεύει επίσης όσους θέλουν να πάρουν προαγωγή ποντάροντας στην άγνοια της πολιτικής ηγεσίας για την τοπική πραγματικότητα και τα αληθινά κρούσματα κλοπών.

Κλείνοντας, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη Μεσσηνία μόνο οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης έχουν Δημοτική Αστυνομία, που τρέχει και δε φτάνει. Για τη διαπασών μουσική στις Κιτριές υπεύθυνη είναι η Αστυνομία, και λογοδοτεί μόνο στην Αθήνα.