Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 09:55

Κίνημα “δεν πληρώνω... γιατί τελείωσαν τα λεφτά”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κίνημα “δεν πληρώνω... γιατί τελείωσαν τα λεφτά”

Τα μάθατε τα νέα, πατριώτες; Οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου Οικονομικών ανακάλυψαν την... Αμερική διαπιστώνοντας ότι οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου τον Ιανουάριο ήταν μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με το στόχο που είχαν θέσει. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε... βουτιά των φορολογικών εσόδων και ότι δημιουργήθηκε «μαύρη τρύπα» της τάξης των 305 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εισπράξεις από ΦΠΑ υποχώρησαν πάνω από 15%, λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης αλλά και της φοροδιαφυγής. Ενώ λοιπόν είχαν βάλει στόχο να εισπράξουν 4,357 δισεκατομμύρια ευρώ, τελικά εισέπραξαν 4,052 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν η σύγκριση γίνει με τον Ιανουάριο του 2012, τότε τα νέα είναι ακόμα πιο άσχημα για τους καρεκλοκένταυρους και τον υπουργό... Αισιοδοξίας, Γιάννη Στουρνάρα: Πέρυσι τον πρώτο μήνα του έτους εισπράχθηκαν 4,82 δισεκατομμύρια ευρώ - δηλαδή φέτος τον Ιανουάριο είχαμε μείωση κατά 772 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υστέρηση των εισπράξεων του Δημοσίου από ΦΠΑ, η οποία με τη σειρά της αποδίδεται στη μεγάλη ύφεση της οικονομίας, στην έξαρση της φοροδιαφυγής και στη συρρίκνωση της κατανάλωσης. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι ένας στους 5 επιχειρηματίες δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν αποδίδει στο Δημόσιο τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. 

Με απλά λόγια: Τα στοιχεία δείχνουν αυτά που όλοι γνωρίζαμε και που μόνο οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου Οικονομικών δεν είχαν... φανταστεί, όταν συνέτασσαν τον προϋπολογισμό του 2013. Δείχνουν δηλαδή ότι η μείωση της κατανάλωσης και η συνεχιζόμενη αύξηση της φοροδιαφυγής οδηγούν σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και αύξηση του ελλείμματος. 

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος που τα συνολικά δημόσια έσοδα δεν κατέρρευσαν κυριολεκτικά φέτος τον Ιανουάριο είναι ότι αυξήθηκαν οι εισπράξεις από τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων. Εχω όμως δυσάρεστα νέα για τους καρεκλοκένταυρους του υπουργείου Οικονομικών και τον υπουργό Αισιοδοξίας: Τελείωσαν τα λεφτά μου και δεν έχω να πληρώσω πλέον τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και τα τέλη ακινήτων! Και για να γίνω πιο σαφής: Δεν τελείωσαν μόνο τα δικά μου λεφτά. Τελείωσαν -ή τελειώνουν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού- και τα λεφτά γνωστών και φίλων. Μέχρι σήμερα καταφέρναμε να πληρώνουμε τις δόσεις, βάζοντας χέρι και σε κάτι οικογενειακά χρηματάκια που υπήρχαν στην άκρη για μια ώρα ανάγκης. Η... ώρα όμως αποδείχτηκε... τριετία και τα χρήματα αυτά τελείωσαν. Από εδώ και πέρα, αν και θέλω, δεν μπορώ να πληρώσω. Από εδώ και πέρα θα αναγκαστώ και να ζητώ να μη μου κόψουν απόδειξη. Θα ζητώ να μου κάνουν έκπτωση ίση με το ποσοστό του ΦΠΑ - αφού έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν πληρώσω εγώ το φόρο, οι έμποροι δεν πρόκειται να υποβάλουν περιοδική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. 

Λυπάμαι που σ'το λέω, υπουργέ μου, αλλά κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι θα προσχωρούν στις τάξεις του πραγματικού κινήματος "δεν πληρώνω". Πριν από λίγα χρόνια, στο γιαλαντζί κίνημα “δεν πληρώνω” οι περισσότεροι συμμετείχαν για λόγους ιδεολογικούς. Σήμερα προσχωρούν αποκλειστικά για λόγους ανάγκης, επειδή δεν έχουν άλλα λεφτά στην άκρη για να πληρώνουν τους τεμπέληδες πελάτες του πολιτικού συστήματος της κλεπτοκρατίας. 

Πρώτα τελείωσαν τα δανεικά και τώρα τελειώνουν τα... αποθεματικά. Το πάρτι όμως των πελατών και των αετονύχηδων συνεχίζεται, έστω και σε μικρότερη ένταση εξαιτίας της ύφεσης. Οι αετονύχηδες δεν πλήρωναν και δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ φόρο, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να ξεκοκκαλίζουν όσα δαπανά το κράτος από τα χρήματα που είχαμε οι... υπόλοιποι στην άκρη. Ουσιαστικά, στην περίοδο της ύφεσης έχει συντελεστεί η πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των “τρωκτικών” και σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των συνεπών επιχειρηματιών. 

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Καθώς τα χρήματα θα τελειώνουν, ολοένα και περισσότεροι θα προσχωρούν στο πραγματικό κίνημα "δεν πληρώνω". Σήμερα τελειώνουν τα δικά μου λεφτά, αύριο τα δικά σου και μεθαύριο τα λεφτά της επιχείρησης που δουλεύεις. Στο τέλος, στο κίνημα "δεν πληρώνω" θα προσχωρήσει και το ίδιο το κράτος γιατί τελείωσαν τα λεφτά... κηρύσσοντας πλήρη και ανεξέλεγκτη πτώχευση. Και τότε, το κίνημα των Αγανακτισμένων θα φαντάζει πολύ γιαλαντζί μπροστά στο κίνημα των Οργισμένων που θα στρώσουν στο κυνήγι τους αισιόδοξους υπουργούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 17:57