Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 18:07

Δίκτυα για ισχυρούς παίκτες και αναλυτές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

H ολοκλήρωση της δημοπρασίας που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τα δίκτυα 5G αφενός σηματοδοτεί τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και αφετέρου βάζει οριστική ταφόπλακα στις θεωρίες συνωμοσίας που ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία.

Aξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι τις ραδιοσυχνότητες τις αγόρασαν οι εταιρείες Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια έκαναν δοκιμές σε Ζωγράφου, Τρίκαλα και Καλαμάτα αντίστοιχα. Ο παρατηρητικός αναγνώστης θα διαπιστώσει όμως ότι οι τρεις εταιρείες διέκοψαν τις δοκιμές που έκαναν με τον εξοπλισμό και το λογισμικό της κινέζικης Huawei και ότι θα δημιουργήσουν τα δίκτυα με εξοπλισμό και λογισμικό της σουηδικής Ericsson.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, θέτοντας θέμα ασφάλειας των επικοινωνιών, έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να μην προχωρήσουν τα δίκτυα 5G της κινέζικης Huawei που είχε αποκτήσει προβάδισμα στην τεχνολογία. Εννοείται ότι, από τους... προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, οι οικονομικά ισχυροί προστατεύουν και με τα όπλα τα συμφέροντά τους – κι αυτό έκαναν και οι ΗΠΑ όταν διαπίστωσαν ότι κινδυνεύει η ηγεμονία τους εξαιτίας του τεχνολογικού προβαδίσματος της Κίνας στα δίκτυα 5G. Εννοείται επίσης ότι όποιος ελέγχει το λογισμικό των δικτύων ελέγχει ουσιαστικά, εκτός από όλα τα άλλα, και τα αμυντικά συστήματα μιας χώρας, αφού σχεδόν όλα τα σύγχρονα όπλα είναι ψηφιακά.
Σε αυτές τις συνθήκες και καθώς ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μόνο ένας αφελής Ελληνας θα ζητούσε τη συνέχιση των δοκιμών της Huawei θέτοντας σε κίνδυνο τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Εξίσου αφελής είναι και όποιος πιστεύει ότι είναι εύκολη υπόθεση η αλλαγή στρατοπέδου και ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούσαν αδιάφορες μια μετακίνηση της Ελλάδας στην κινέζικη ζώνη επιρροής.
Βεβαίως τα 2/3 των Ελλήνων πίστεψαν το 2015 ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μόνο οικονομική και ότι δεν θα υπάρξουν γεωπολιτικές επιπτώσεις σε περίπτωση αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Ευτυχώς, έστω και την ύστατη στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση υπήρχε κίνδυνος να φτάσουν οι Τούρκοι στη... Θουρία και να μην καταγραφεί καμία κίνησή τους στα ελληνικά ραντάρ.
Αντιθέτως, η αντιπολίτευση στο Δήμο Καλαμάτας προφανώς δεν εκτίμησε σωστά το συσχετισμό δυνάμεων και γι’ αυτό επέλεξε να συγκρουστεί με τη Wind, επειδή κατά τη γνώμη της ήταν οικονομικά ασύμφορη η σύμβαση για το 5G και ταυτόχρονα δεν διασφαλιζόταν η υγεία των δημοτών. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ εντόπισαν προβλήματα ασφάλειας και όχι υγείας στο δίκτυο 5G της Huawei, περιμένουμε με ανυπομονησία τις εγγυήσεις που θα ζητήσει η αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας από τη Wind για το δίκτυο της Ericsson. Για την ακρίβεια, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ζητήσει καμία εγγύηση από τις τρεις εταιρείες και ότι τα δίκτυα θα λειτουργήσουν κανονικά όταν θα το αποφασίσουν η Cosmote, η Vodafone και η Wind. Είμαστε επίσης απόλυτα σίγουροι ότι η αντιπολίτευση δεν θα παραδεχτεί ποτέ δημοσίως ότι η καταδίκη των "θεωριών συνωμοσίας" έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την καταγγελία μιας ασύμφορης σύμβασης.
Από εκεί και πέρα, όχι μόνο η αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας, αλλά όλοι οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να μη σκέφτονται μόνο τα οφέλη από μια σύμβαση, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καταγγελία της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (και για να είμαστε ειλικρινείς) οι τρεις εταιρείες εισέπρατταν χρήματα και οι τρεις δήμοι... δημοσιότητα, επειδή συμμετείχαν σε "φανταστικές" δοκιμές. Ουσιαστικά ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχοντας κέρδισε δημοσιότητα, όπως κερδίζει και από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού. Κατά τα άλλα ούτε γνωρίζω ούτε θα ψάξω για ποιο λόγο κυβέρνηση και αντιπολίτευση έδωσαν το "πράσινο φως" για τις φανταστικές δοκιμές, και αν αυτή η χρηματοδότηση έγινε στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών ή ακόμα και απλής διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Ετσι κι αλλιώς υπάρχουν στην Αθήνα άξιοι συνάδελφοι για να ερευνήσουν την υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη των δικτύων είναι εθνική και όχι τοπική υπόθεση. Γι’ αυτό μεταξύ άλλων παρακολουθώ ανήσυχος τις εξελίξεις για τα ενεργειακά δίκτυα της Πελοποννήσου, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι η σύγκρουση δεν περιορίζεται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή μεταξύ κάποιων καλογριών και του ΑΔΜΗΕ. Η Πελοπόννησος μέσω του αγωγού East Med (που κανένας δεν ξέρει αν θα κατασκευαστεί ή αν είναι απλός αντιπερισπασμός) "συνδέθηκε" με το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και το σχέδιο των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπει απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ, έχοντας λύσει (μετά τη σχιστολιθική επανάσταση) το δικό τους ενεργειακό πρόβλημα, μπορεί να έριξαν "μαύρη πέτρα" στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουν την Ευρώπη στα ενεργειακά δόντια ούτε της Ρωσίας ούτε της Τουρκίας.
Σε αυτές τις συνθήκες δεν θα εκπλαγώ ούτε αν η Καλαμάτα καταναλώνει στο μέλλον αμερικάνικο LNG που θα φτάνει στις ακτές με δεξαμενόπλοια Ελλήνων εφοπλιστών, ούτε αν η διπλανή Μεγαλόπολη θερμανθεί με αζέρικο φυσικό αέριο ελληνοτουρκικού αγωγού. Θα εκπλαγώ μόνο αν οι τοπικοί άρχοντες "διαβάσουν" σωστά τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων... και πάψουν να γίνονται (άθελά τους) πιόνια των ισχυρών που διαδίδουν στα δίκτυα άλλοτε ότι το 5G βλάπτει την υγεία και άλλοτε ότι οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν τις καρακάξες.

 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 08:37