Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 21:44

Το "Ελ. Βενιζέλος" πύλη και της Πελοποννήσου;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Το "Ελ. Βενιζέλος" πύλη και της Πελοποννήσου;

Πέρσι τον Οκτώβριο στο άρθρο με τίτλο "Από πού πάνε για τις... Μυκήνες;" γράφαμε τα εξής:

"Οποιος επισκεφθεί τις Μυκήνες θα διαπιστώσει ότι χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο όπως και τη δεκαετία του 1970 με τουριστικά πούλμαν από την... Αθήνα. Είναι προφανές ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία της Αττικής διοργανώνουν για τους επισκέπτες της Αθήνας μονοήμερες εκδρομές στην Αργολίδα (Μυκήνες, Ναύπλιο, Επίδαυρος), αποσπώντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερα έσοδα από όσα τελικώς εισπράττει η Πελοπόννησος.

Με απλά λόγια: Ο επισκέπτης των Μυκηνών αφήνει 40-50 ευρώ (φαγητό - σουβενίρ - καφέδες) στην Πελοπόννησο και περισσότερα από 100-150 ευρώ (διαμονή και τουριστικό γραφείο) στην Αττική. Γιατί το αεροδρόμιο της Αθήνας παραμένει βασική πύλη εισόδου για τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου; Γιατί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν εξυπηρετεί όσους θέλουν να επισκεφθούν τις Μυκήνες και την Αρχαία Ολυμπία; Γιατί οι ταξιδιώτες πάνε στις Μυκήνες με πούλμαν από την Αθήνα και όχι με λεωφορεία από την Καλαμάτα;".

Ενα χρόνο αργότερα, τόσο η Περιφέρεια όσο και η κεντρική διοίκηση εξακολουθούν να θεωρούν το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" κεντρική πύλη της Πελοποννήσου, και γι’ αυτό βασίζουν την τουριστική ανάπτυξη στις ημερήσιες εκδρομές από την Αττική. Για παράδειγμα: Η κατασκευή της παράκαμψης των Λαγκαδίων εξυπηρετεί κυρίως τους επισκέπτες της Αττικής που θέλουν να κάνουν μια ημερήσια εκδρομή σε Αρχαία Ολυμπία και Μυκήνες, αντί να διανυκτερεύσουν στην Πελοπόννησο. Το ίδιο μοντέλο θέλουν και όσοι κάνουν αρπαχτές, πουλώντας υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας σε επιβάτες τουριστικών λεωφορείων που δεν θα ξαναδούν ποτέ.

Δυστυχώς, τις παραπάνω απόψεις ασπάζεται και ένα μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και τοπικών αρχόντων της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας, που δεν πιστεύουν ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μπορεί να γίνει πύλη της Πελοποννήσου. Ανεξάρτητα όμως από τις αιτίες που προκαλούν τη στρέβλωση, θα πρέπει να προβληθεί με κάθε τρόπο το μοντέλο αυτόνομης τουριστικής ανάπτυξης της γεωγραφικής περιφέρειας της Πελοποννήσου, αλλά και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως πύλη εισόδου στο Μοριά.

Η Αττική έχει πολλούς λόγους να θέλει το "Ελ. Βενιζέλος" πύλη εισόδου της Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος δεν έχει κανέναν.

Υ.Γ. Σε μια ανοικτή οικονομία, η δημιουργία νέων αεροδρομίων δεν γίνεται με χρήματα από το... λεφτόδεντρο, αλλά από ιδιωτικούς πόρους. Οποιος περιμένει το κράτος - πατερούλη να του κατασκευάσει αεροδρόμιο απλώς υπηρετεί το μοντέλο των... πούλμαν από την Αθήνα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός